torstai 4. joulukuuta 2008

Bond, James -no more - Bond

Kävimme sitten tänään vihdoin ja viimein katsomassa uusimman Bondin, Quantum of Solacen ja otsikko varmaan kertookin kaiken oleellisen mielipiteistämme. Minä en ole mikään Bond fanaatikko, toisin kuin mieheni ja hän ruoti jo edellistä Bondia varsin tiukoin kommentein ja tämän uusimman hän kuittaisi lyhyesti: "kiva toimintaelokuva, mutta ei Bond".

Jos aloitamme alusta, niin tunnusmusiikki oli mielestäni Bond-historian surkein. En kertakaikkisesti ymmrtänyt siitä mitään - eikä se jäänyt mieleen mitenkään, yleensä Bondia katsomasta tullessa sentään joku osa tunnusmelodiasta on jäänyt mieleen, mutta nyt en muista siitä mitään.

Itse leffa oli tosiaan kiva seikkailu/toimintaelokuva, mutta moni bondillinen yksityiskohta puuttui -esimerkiksi se ihanan kuivan pisteliäs huumori, jota vanhemmissa leffoissa runsaasti viljeltiin, oli nyt kadonnut lähes tyystin ja ne sanaleikit, joita oli jäljelle jätetty, oli suomentaja osaltaan raiskannut toimimattomiksi.

Daniel Craig oli oikeastaan koko leffan ainoa pelastus, hänen loistava roolisuorituksensa ja karismaattinen persoonallisuutensa olivat ehdottomasti leffan parasta antia.

Kuten jo totesin, minä en ole mikään Bond asiantuntija, mutta pari (epä)oleellista asiaa kiinnitti huomioini. Ilman Q:n ihmevehkeitä ovat bondit taantuneet tavallisiksi turpaan vaan ja veri lentää - leffoiksi. Ne härpäkkeet sentään toivat jotain jännitystä aikaisempiin leffoihin. Lisäksi bondeissahan yleensä on oltu kovinkin tarkkoja teknisten yksityiskohtien ja niiden toteutusten kanssa, nyt heti alun kaahailukohtauksessa kaivoksella/louhoksella/mikä hän nyt lieneekään, oli bondilla ja pahiksilla käytössä urheiluautot, vieläpä matalamaavaraiset sellaiset (ne ovat niin matalia, että pohja raapii jo mukulakiviin, jos koettaisi esim. Suomessa niillä ajella mukulakivikaduilla) eli todellisuudessa ne eivät olisi montaa metriä kaivosajoa kestäneet. Ja muutenkin ollakseen panssaroimaton kevyt liikkeinen auto, olivat ne kovin kovin kestäviä...

Tiedän oikein leffaihmisten valitelleen esim. huolimattomasta kuvauksesta, leffasta löytyy kohtauksia, joissa kädet ovat siirtyneet kahden klaffin välillä vääriin paikkoihin jne. Eli jonkinlainen äkkinäisesti värkätyn rahastuksen sivumaku leffasta löytyy.

Ollakseni rehellinen, se oli ihan kivaa katsottavaa, kyllähän minä Daniel C:tä katselisin melkein missä roolissa vaan ihan mielikseni. En kadu, että menimme ko. elokuvan katsomaan, mutta allekirjoitan mieheni mielipiteen, kunnon Bond se ei enää ollut.

Vertailuksi todettakoon, että kotiin päästyämme katsoimme muistojen virkistämiseksi pätkän iankaikkisen vanhaa 007 ja kuurakettia. Yllättäen katsoimme sitä kohtaa, missä seikkailtiin Riossa ;-), kesto noin 7 min ja pelkästään siinä pätkässä oli enemmän hyvää huumoria kuin koko Quantum of Solacessa. Että silleen ja muistattehan, ettei makuasioista sovi kiistellä.

3 kommenttia:

Herra.Kirjoitus kirjoitti...

Lisään vielä tänne omat kommenttini:

Pidän tämän leffan teemamusaa huonoimpana bond teemana ikänä. En siis pitänyt yhtään. Siinä ei ollut mitään bondmaista.

Seuraavaksi huonoin on Madonnan bond teema biisi.

Vaikka sinivalkoisin silmin katsoinkin/kuuntelin teemaa (muistaakseni HIMin biisi oli bond teemaksi ehdolla, se olisi ollut varmasti parempi kuin tämä nykyinen).

Kuivat vitsit jäivät mielestäni tästä leffasta vallan puuttumaan, pidän niitä bondille erittäin sopivina.

Parhaana Bondina edelleen pidän Moorea ja sitten Conneryä, prosnan tulee sitten.

Hyvä leffa, mutta se Bondmaisuus tuntuu olevan katoava luonnonvara näissäkin... mielestäni tämä oli enää toimintaleffa jossa seikkaili James Bond niminen mies.

Ievuskainen kirjoitti...

James Bond on siirtynyt 2000-luvulle ja se on nyt sitten tätä: suoraviivaista toimintaa ja raakaa väkivaltaa eikä kellään ole enää kivaa. Oli selvää, että leffoja oli pakko uudistaa jotenkin, mutta se on sääli, jos perusidea hukataan. Harmillisinta on se, että nyt kun on saatu noin loistava näyttelijä, elokuvat itsessään ovat vähän kuin jotakin musavideotasoa heiluvine kameroineen - eikös elokuvan ohjaaja ollut kunnostautunut nimenomaan jossakin mainos- tai musavideossa, vai muistanko väärin?

Se on totta, ettei makuasioista voi kiistellä: mun mielestä Madonnan biisi on edelleen se kaikkien aikojen huonoin, mutta ei tämä sille paljon hävinnyt.

Bond-friikkinä mun suosikkinäyttelijälistani on tämä:
1. Connery ja Craig (jaettu 1. sija)
3. Brosnan
4. Moore
5. Dalton
6. Lazenby

Pahiksista on paras ehdottomasti Jaws, joka siellä Brasiliassakin seikkaili! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ievuskainen: G. Lazenby oli mielestäni loukkaus koko 007 elokuvayleisöä kohtaan.

Ei silti mielestäni T. Daltonkaan ollut mikään "loistoveto".

Sitä ihmettelen, miksi ne tuollaisia sinne ottivat? oliko bondmaiset henkilöt silloin todella noin "kortilla" kun eivät parempia saaneet...