maanantai 10. elokuuta 2009

Vapaapäiviä

Olen lomalla, joten mikäs sen sopivampaa kuin kirjoittaa vapaapäivistä. Tosin minusta, elämisestäni ja olemisestani antaa paremman ja rehellisemmän kuvan se, kun tunnustan kirjoittavani tätä lomapäivänäni, mutta harrastetyöpaikalla kahvitauolla.

Minulla on neljänlaisia vapaapäiviä tai oikeastaan neljänlaista tapaa viettää vapaapäivä. Ensimmäinen on maallaolo, jolloin aika kuluu kulloistakin ajankohtaista työtä tehden; puutalkoita, marjanpoimintaa, lumitöitä, puutarhanhoitoa, ikkunanpesua jne. Toiset vapaapäivät ovat sellaisia kuin tämä, eli ne kuluvat harrastetöiden merkeissä. Kolmas vapaapäivätyyppini onkin sitten se jokaiselle naiselle ja useimmille miehillekin niin kovin tuttu- siivouspäivä. Tämän saman otsikon alle menevät toki myös muut kotityöt eli pyykinpesu ja -silitys, ikkunoiden pesu, autotallin siivous, ruoanlaitto jne, jne. Nämä päivät kuluvat huushollihommia puuhaillen, hien virratessa pitkin selkää ja yleensä vielä ilman huomattavaa tulosta. Huomattava tulos pitäisi kai paremminkin olla huomattu tulos, sillä eihän sitä kukaan huomaa, että huusholli on siisti, paikat kiiltävät, pyykit on silitetty ja kaapeissa ja jääkaapissa on ruokaa. Sen sijaan sen, että jättäisi siivoamatta, voisi joku huomatakin.

Entäs ne neljännen sortin vapaat ovat yhtä harvinaisia kuin neula heinäsuovassa eli laiskoja vain minulle itselleni pyhitettyjä päiviä. Niitä ei tosiaan kovin usein tule vietettyä, vaikka ehkä pitäisi, ehkä jopa useammin. Mutta kun ne työt vaativat tekemistä, niin makaa siinä sitten...

Hyvän kuvan näiden päivien suhteesta antaa tämä kaksi viikkoinen lomani, joka on siis kokonaiskestoltaan 16 päivää, kun viikonloputkin lasketaan mukaan. Tuosta määrästä 5 päivää menee maalla ja 4 töissä jäljellä on siis 7 päivää, joista 4 menee/on mennyt "siivouspäiviksi" on tullut siivottua, pestyä pyykkiä ja silitettyä sitä, laitettua ruokaa varastoon ja yksi päivä on vielä varattuna autotallin siivoukseen. Jäljelle jää siis kolme, joista periaatteessa yksi on mennyt sekin harrastetöihin eli kokonaista kaksi päivää minulle itselleni. No, otan sitten niistä sitä suuremman ilon irti. Aion huomenna lähteä kiertämään kirppareita Tampereelle ja lorailla koko päivän siellä toivoen, että olen riittävän kaukana kotoa eli en siis yllä siivoamaan tai pesemään pyykkiä ;-)

Ei kommentteja: