lauantai 5. joulukuuta 2009

Jouluntaikaa

Esipuhe: Tämän postauksen aihe on pyörinyt mielessäni jo viisi tai kuusi viikkoa, mutta en ole saanut kirjoitusta tehtyä, sillä se vaatii oikean mielentilan; ei liian kärkästä ja kriittistä, mutta ei myöskään liian hempeää ja pehmoa.

Teksti:

Me elämme vaikeita aikoja, nimittäin me kaltaiseni ihmiset, joiden joulu ei ala lokakuusta. Pidän joulusta, nautin hyvästä ruoasta ja rauhallisesta yhdessäolosta, iloisesta yhdessä tekemisestä, jopa useimmista jouluvalmisteluista, mutta vasta joulukuussa ja mielummin puolen välin jälkeen.

En voi sietää jouluhössötyksen alkamista lokakuusta, yksi kaupoista soittaa kulkusia, toinen rekiretkeä ja kolmas torveaa, että joulupukki matkaan jo käy. Kaikissa on hyllyt täynnä mitä erilaisempaa joulukrääsää, on palloa, killutinta, nauhoja, letkuja, pötköjä, välkkyviä valoja, värillisiä valoja, soittavia valoja, miljoonaa sorttia kynttilöitä ja kaikki kuorutettuna ah-niin-ihanalla-amerikkalais-tyylisellä keinolumella ja on-niin-ihanaa-kun-on-joulu-kliseellä. Samaan aikaan taivas on musta ja piiskaa alas vihmovaa vettä ja nurmikot vihertävät niin kuin maaliskuussa konsanaan ja joulupukin reen luisto on luokkaa nolla tai nolla miinus. Ihmiset ovat mieluummin kuin myrkyn nielleitä kuin iloisella jouluhengellä kuorutettuja - onneksi lokakuussa ei sentään tapella hampaat irvessä viimeisestä nallesta niin kuin tehdään sitten joulukuun 23. päivä, kun ostohysteria on vallannut ihmiset.

Minä en mitenkään, millään ilveellä jaksa innostua joulusta lokakuussa. Yhdenkään kauppiaan on turha ripustaa esille yhtään joulutavaraa tai mitään siihen suuntaan viittaavaa krääsää - ne saavat minut vain pahalle tuulelle. Kun joku vielä lataa kaupan ämyreihin soimaan kulkuset tai rekiretken tai jouluyön, voi olla varma, etten poikkea kyseiseen liikkeeseen ennen kuin jouluhäsä on ohi. Olen monta kertaa pohtinut sitä, olenko ihan oikeasti ainoa laatuani - ovatko kaikki muut ihmiset niin jouluhenkisiä, että kukaan muu ei kärsi materialistisen joulun ylituputtamisesta ja siitä, että joulusesonki alennusmyynteineen kaikkineen kestää melkein neljä kuukautta. Se kun alkaa lokakuun puolesta välistä ja loppuu jonnekin helmikuun puolen välin kieppeille.

Mitä lähemmäs joulu tulee, sitä pahempi minun on liikkua missään, koska kaupat yksi toisensa jälkeen täyttyvät jouluhuumasta. Pahimmalla ajalla eli marraskuun viimeisen ja joulukuun ensimmäisen viikon aikana, yritän olla menemättä kauppaan lainkaan, herra Kirjoitus saa hoitaa välttämättömät ostokset ja minä nyhdän "vanhoista varastoista" täydennystä niihin. Joulukuun puolessa välissä olen saanut sen verran siedätyshoitoa, että kestän pikaisen piipahduksen maitokaupassa, viikonloppushoppailua välttelen edelleen, sillä silloin liikkeellä on niin paljon ihmisiä ettei sekaan kunnolla mahdu. Jouluun kun mielestäni kuuluu niin paljon muutakin kuin vain tavaraa ja krääsää...

Joulu on ihana asia, mutta eihän juhannustakaan juhlita toukokuun alusta elokuuhun, miksi joulua sitten pitäisi juhlia lokakuusta helmikuuhun ja vielä kaikella sillä krääsällä kuorutettuna?

Voisinkin heittää haasteen jollekin kauppiaalle: miten olisi yksi liike, johon ei laitettaisi joulukoristeita ennen joulukuun viidettätoista. Siis tietenkin tavallinen ruokakauppa, josta me joulukammoiset, jos meitä on muita kuin minä, voisimme hakea ruokatavaramme ilman, että tarvitsee pelätä joutuvansa jouluattakin kohteeksi.

Ei kommentteja: