perjantai 15. tammikuuta 2010

Ässä-sukkien ohje

Olen saanut palautetta, että esittelemieni Ässä-sukkien ohje olisi syytä laittaa julkiseen jakoon, kun kerran olen noita sukkia täällä esitellyt ja mainostanut.

Täältä sitten pesee. Perussukan ohjeen olen löytänyt Hennan blogista, hän oli tehnyt kärppä-sukat. Käytin ohjetta melkein sellaisenaan - miehille, kengänkoko 44-46, käytin aloituksessa 60 silmukkaa ja naisille, kengänkoko 38-42, 52-56 silmukkaa riippuen saajan oletetusta pohkeen paksuudesta. Tässä kohtaa on syytä huomioida, ettei varsi jousta lainkaan samalla tavoin kuin perinteinen joustinvarsi. En kopioi ohjetta tähän, vaan sen saa jokainen käydä tuolta Hennan blogista katsomassa.

Väreinä sukissa olivat tietenkin Ässien perinteiset värit eli kirkas punainen, musta ja valkoinen - lankana 7 veljestä eli nämä sävyt löytyvät ihan seiskaveikan perussävyvalikoimasta. Olen tehnyt viidet ässä-sukat, kaikki vähän erilaisia, käyttämäni raidoitusmallit löytyvät täältä ja täältä. Kapeammat raidat ovat yleensä neljän kerroksen levyisiä ja leveämmät vaihtelevasti. Ässät-testi vaatii 9 kerrosta eli ne raidat ovat ainakin 13 kerroksen levyisiä.

Jos ässät-logo on tarkoitus tehdä sukan varteen, kannattaa se tehdä siinä vaiheessa, kun varsi on kudottuna eikä kantapäätä vielä aloitettu. On huomattavasti helpompaa niin - ensimmäisen parin tein valmiiksi ja aloitin kirjonnan sitten ja totesin sen varsin hankalaksi.

Laitan päällekirjonnan ruutupiirroksen tuonne loppuun, mutta mainittakoon tässä, että logon koko on 22 x 22 silmukkaa. Jotta logo olisi täydellinen ja ihan virallinen, kuuluisi siihen uloimmaksi vielä kerroksen vahvuinen valkoinen kehä. Itse käytin tuota "vailinaista" sen takia, että se olisi omanlaiseni malli ja mahtui paremmin sukan varteen.

Mainitaan nyt vielä se, että Ässä-tekstin päälle kirjonnan kaaviota on kahta erilaista tuolla alempana. Kapeampi 8 x 25 on tarkoitettu sukan päälle ja isompi 9 x 33 varteen, mutta näitähän voi muokata ihan haluamikseen.

Langan menekistä en osaa tarkasti sanoa, jos oikein laskeskelin, niin viiteen pariin meni noin 6 kerää á 150g lankaa ja vähän keränloppuja jäi jäljelle.

Sellainen kaino toive olisi, että haluaisin nähdä kuvia muiden toteutuksista. Siis jos käytät näitä "ohjeita", niin vinkkaa minulle, jos kuva valmiista tuotoksesta on jossain nähtävillä.

Tässä sitten ruutupiirrokset noista logoista ja teksteistä. Logojen pitäisi kasvaa klikkaamalla. Ensimmäisen tekstin ruutpiirros on siis kokoa 9 x 33 (varteen) ja toisen 8 x 25 (terään).

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei, joulu ohi, mutta jos ensi jouluksi kutoisin veljelleni, entiselle porilaiselle fanisukat. Minäkin entisenä porilaisena jaksan kannattaa vanhaa kotiseuraa. Blogisi osoitteen laitoin muistiin. Kiitos tarkoista ohjeistasi. Laitan kuvia, kun sukat joskus valmistuvat. Terv. Vellun, Väkiparran ihailija jostain 70-luvulta

rouva Jälkikirjoitus kirjoitti...

Mukava jos ohjeista on iloa! Melelläni katselisin muiden tuotoksia, joita ohjella on saatu aikaan eli laitapa kuvia sitten, kun valmista tulee :-)