torstai 7. tammikuuta 2010

Ötökkä

Sain äidiltä jouluna pehmeän paketin, jonka sisältö ja toteutusidea täytyy esitellä tässä sen verran hauska se on.

Kyseessä on Ötökkä eli pehmoheijastin. Ötökkä on ommeltu osin kierrätysmateriaaleista eli sen vartalo on peräisin hopeanhoitoisesta kevyesti topatusta jakusta, vartaloa muotoilevat kuminauhatkin saattavat olla kierrätettyä, kieli ainakin on kierrätysmateriaalia. Nyöri, heijastinnauhat ja hakaneulat ovat uusia. Täytteistä ei ollut varmuutta.

Ötökkä ei ole äitini tekosia, vaan se on tehnyt eräs tuttavamme, mutta hänen mukaansa ideaa saa vapaasti hyödyntää. Ensiksi siis otetaan suorakaiteen muotoinen palanen vartaloksi tarkoitettua kangasta, johon sitten ommellaan vartaloa muotoilevat kuminauhat ja heijastinnauhat sekä silmät. Seuraaksi ommellaan paikalleen kieli - suorakaiteenmuotoinen palanen sekin. Tämän jälkeen työ käännetään ja täytetään vanulla oikeiden muotojen saavuttamiseksi. Viimeksi ommellaan "häntäsauma", johon kiinnitetään ripustuslenkki. Tämä sauma siis ommellaan pääli puolelta ja samalla se sulkee pehmoheijastimen pötkyläksi.Tässä kuvaa ötökän nassusta.

Ötökän voi tehdä myös ilman kuminauhoja eli silloin vartalokankaaseen ommellaan poimutuslanka ja muotoillaan toukan vartalo niiden avulla "kuplaiseksi". Ötökkä on tosi hauskan näköinen eli täytynee ottaa idea käyttöön ja tehdä muutama tällainen varastoon itselle ja lahjaksi annettavaksi.Viimeinen kuva todistakoon, että ötökkä toimii myös siinä oikeassa tarkotuksessaan eli heijastimena.

Ei kommentteja: