sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Haastetta kerrakseen

Työpaikamme väki koostuu hyvin erilaisissa elämänvaiheissa olevista ihmisistä, on niitä, jotka käyvät töissä ajankulukseen, kun rahan takia ei tarvitsisi; niitä, joiden palkasta jokainen kolikko menee elämiseen piukankin pihistämisen jälkeen; niitä, joiden asuntolainat on maksettu ja nimi koreilee tulotilastojen kärjessä; niitä, jotka vasta rakentavat omaa taloa tai niitä, jotka etsivät ostettavaksi ensimmäistä omaa kotia; on perheellistä, dinkkua, sinkkua - kaiken ikäistä ja kokoista laidasta laitaan. Niinpä myös keskutelut pyörivät mitä moninaisimmissa aiheissa.

Marraskuun loppupuolen teemana oli, kuten aloituksesta voi päätellä, rahat ja niiden riittäminen. Kahvipöydässä pistimme pystyyn haastetta siitä, miten vähällä ihminen voi tulla toimeen eli kauppalaskujen tinkiminen minimiin kahdeksi viikoksi. Tietysti ajankohta asettaa omat haasteensa kun näin joulun alla eletään, mutta sovittiin, että kukin tinkii sen verran kuin katsoo hyväksi - jos joku käyttää 500e kauppaan viikossa, hän saa sen tehdä. Verrataan sitten kahden viikon kuluttua, miten paljon kukakin on kuluttanut.

Ajattelin ensin, että tuohan oli helppoa. Pääsen varmasti minimi top 3:en, kun käymme äidin ja isän luona ja lastaan sieltä kahden viikon ruoat kyytiin. Se ei edes olisi ollut kiellettyä, mutta kun tarkkailuajankohta osui sellaiseen jaksoon, että en päässyt käymään kotona. Muut saivat siis roppakaupalla tasoitusta.

Päätin myös pitäytyä siinä, mitä kaapista löytyy eli en sortunut siihen, mitä eräs työkaveri sitten jälkikäteen tunnusti. Kävi kaupassa päivää tai kahta ennen haasteen alkua ja osti kaapit täyteen kuivatavaraa. Minä tai siis me, sillä herra Kirjoitus joutui osallistumaan tähän haluamattaan, käytimme vain sitä, mitä kaapeissa sattui haasteen alkamisen hetkellä olemaan.

Kahvia oli monta pakettia, sekin jo pelasti monta tilannetta, samoin teetä, erilaisia ryynejä, suolaa, sokeria, pipareita, keksejä, makaronia, riisiä yms. Hedelmien osalta asiat olivat kurjemmin, sillä haasteen alkaessa meillä oli kymmenkunta mandariinia, yksi mustunut banaani ja yksi kiivi. Jääkaapissa oli perunoita, porkkanoita, muutama paprika, pari purkkia fetaa, hilloja, muutama valmiiksi paistettu kanafile, pari annosta lihakeittoa, kinuskikastiketta, salaattikastiketta, ketsuppia, sinappia, pari nakkia ja jotain muuta pientä. Näistä siis lähdettiin liikkeelle.

Mikä oli lopputulos?

Minun valttikorttini tässä haasteessa olivat 2 kymmenen euron k-ryhmän lahjakorttia ja yksi 10 euron arvoinen HK:n lahjakortti sekä kassillinen palautettavia pulloja, joiden avulla kuvittelin pienentäväni kauppalaskua edes vähän.

Kun haaste alkoi maanantaina, kävin ensimmäisen kerran kaupassa tiistaina, koska maito oli lopussa ja palautin samalla pullot (tai siis suurimman osan niistä). Ostin kaupasta maitoa, leipää, levitettä, salaattia, kurkkua, tomaattia, purkin Creme Bonjour Cuisinea tomaatin ja yrttien makuisena, pussillisen pinaattikeittoa ja lenkin. Kauppalasku 13,45e, kun annoin ensin 10e lahjakortin ja sitten 4e pullopalautuslapun, sain jopa rahaa takaisin!

Perjaintaina tein sitten sen erheen, jota ei koskaan pitäisi tehdä - menin nälkäisenä kauppaan. Tavallaan voi sanoa, että turhaa en ostanut mitään, mutta silti ostin jotain sellaista, jota ilmankin olisi tullut toimeen. Ostin valmiita torttutaikinalevyjä, jauhelihaa, paistonkestävää marmeladia ja kananmunia. Kauppalasku yhteensä 13,14€! Toki näistä loihdin sitten 40 pasteijaa ja 20 vadelmatorttua ja marmeladia jäi vielä kaappiinkin, mutta silti... Mies kävi toisessa kaupassa ja osti maitoa, leipää, pekonia ja appelsiineja - kauppalasku 11,43€.

Lauantaina kierelimme kauppoja jouluvalojen merkeissä ja samalla mukaan tarttui glögiä, sipsejä ja irtokarkkeja, jogurttia, rahkaa, ananasta. Kaikki sellaista, jota ilmankin voisi elää...Laskusta vähennettiin vähän pullopantteja, joten kokonaissummaksi tuli 16,73€. (Ilman pullopantteja 17,53€)

Olemme siis viikossa käyneet kaupassa 55,55 € edestä, mutta käyttäneet rahaa ruokaan 40,75€.
Toisaalta nyt meillä on sitten ruokaa jääkaapin täydeltä, eli maitoa ehkä tarvitsemme ensi viikolla, mutta muuta ei.

Toisella viikolla ei juuri kaupassa käyty. Minä tuhlasin keskiviikkona 6,80e (eli hampurilaisaterian verran) pikaruokaan, kun en muka ehtinyt käydä kotona syömässä kaiken menon keskellä. Mutta siinä ne kauppareisut sitten olivatkin - maitokin piisasi ihan kiitettävästi koko viikon.

Kahden viikon ostossaldo siis 62,35€ ja rahaa käytetty 47,55€.

Kolmas viikko alkoikin sitten helposti - mamma-kulta tankkasi "lapsille" mukaan sen verran evästä ettei tarvitse paljon kauppaan poikkeilla. Paitsi maanantaina, kun lähdimme heti töistä mamman pyynnöstä imurijahtiin - nopein tapa syödä oli mäcankkalan tiski eli kaksi nimeltämainitsematonta hampurilaisateriaa (jotta ei mene mainostamiseksi) 14,50€ ja jälkiruoaksi (ja osa jouluksi) karkkia 6,21€ edestä. Kaapissa olevasta valmiista paketista ja jääkaapissa odottavasta paistetusta jauhelihasta pyöräytin lasagnen, pakkasesta kaivoin mustaherukka survosta ja tein neljän viljan -hiutaleista herukkapuuroa.

Mun huonoa tuuriani oli taasen se, että paikallisessa ei-ketjuliikkeessä oli supertarjousviikko juuri tällä viikolla eli todella hyvissä tarjouksissa olivat niin lohi, kananpojan minuuttipihvit kuin jauhelihakin - noita tarjouksia ei yksinkertaisesti voinut jättää väliin, niinpä kolmannen viikon kauppalaskuumme pompsahti torstaina kerralla 36,13€ lisää, vaikkakin kaikki noista päätyivät pakkaseen odottamaan käyttöä.

Vaadin työkavereiltani tasoitusta sillä valtaosa kolmannen viikon ostoksista meni joulun jälkeiseen käyttöön. He lupasivat "armahtaa", mikäli esitän vielä tammikuulta vastaavan tasoisen tahi pienemmän tilityksen.


Mitä meillä sitten syötiin:
VIIKKO 1:
Ma lounas lihakeittoa, iltaruoka vispipuuroa
Ti lounas lihakeittoa, iltaruoka pyttipannua
Ke lounas kanaa tomaatti-yrttikastikkeella ja spagettia, iltaruoka ruisleipä-voileipiä cheddarilla,
kahvia ja suklaakakkua
To lounas pyttipannua, iltaruoka kahvia ja voileipiä sekä suklaapikkuleipiä (lahjoma serkultani)
Pe lounas toiselle kanaa tomaatti-yrttikastikkeella ja spagettia, toiselle pinaattikeittoa kananmunalla, iltapalaksi vastapaistettuja pasteijoita ja vadelmatorttuja
La lounas sipsejä, irtokarkkeja ja dippiä (miten tässä näin kävi?) ja iltapala vastakeitettyä vispipuuroa sekä pasteijoita
Su brunssi pasteijoita, jogurttia, kahvia, iltaruoka runsaat voileipä kahvit serkulla

VIIKKO 2:
Ma brunssi voileipää, kahvia, suklaakakkua, itsenäisyyspäivän kunniaksi maisterikahvit illalla; täytekakkua, pizzaa, suklaaleivoksia
Ti lounas Fetasalaattia, iltaruoka hernekeittoa ruisleivällä
Ke lounas hernekeittoa (minulle), ilmainen työpaikkalounas hänelle, iltaruoaksi hampurilaisateria minulle, pikkujoulusafkaa hänelle Wanhan Juhanan tyyliin
To lounas ilmainen työpaikkalounas (Taistelijan härkää) minulle, talon tarjoamaa pikkujouluruokaa hänelle, illalla mutustettiin kahvia ja pasteijoita
Pe lounas oli fetasalaattia ja iltapalalla tarjoiltiin makaronilaatikkoa mamman tapaan
La lounas oli kanaa, riisiä, kermakastiketta ja salaattia, iltapalaksi uunimakkaraa
Su lounas oli lihapullia, perunoita, kastiketta ja salaattia, iltaruoaksi makkarakeittoa ja riisipuuroa

VIIKKO 3:
Ma lounas makaronilaatikkoa, iltaruoka hampurilasateria
Ti lounas makaronilaatikkoa, iltaruoka kahvia ja voileipää + kakkua (tästä alkaa tulla jo tapa!)
Ke lounas makkarakeittoa, iltaruoka puuroa minulle, lasagnea hänelle
To lounas makkarakeittoa minulle, lasagnea hänelle, iltaruokana makkarakeittoa hänelle, marjoja minulle
Pe lounas makkarakeiton loppu minulle, kanaa, riisiä ja mangokastiketta hänelle, iltapalaksi perinteistä kahvia kera voileivän
La lasagnea ja marjapuuroa, iltapalaksi hampurilaisia
Su kanaa, riisiä ja currykastiketta

Pakko myöntää, että kohtuullisen paljon käytämme rahaa roskaruokaan, vaikka muutoin ruokamenomme pysyvät kohtuullisina. Odotan pääseväni kohtuullisen korkealle nuukuuslistalla, kun tuloksia huomenna tutkaillaan.

Ja uuden seurannana teen sitten tammikuussa.

Ei kommentteja: