perjantai 28. tammikuuta 2011

Ambrosian kakku

Tänä vuonna tarjolla vuosipäivän kunniaksi oli perinteistäkin perinteisempää ambrosian kakkua.

Kakkupohja:
3 munaa
2 dl sokeria
2 dl (=100g) vehnäjauhoja
150g sulatettua ja jäähtynyttä voita tai margariinia

Vaniljakiisseli:
2dl maitoa
2 munankeltuaista
1½ rkl sirotesokeria
2 tl perunajauhoja
2-3 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
2 dl siivilöityä pölysokeria
1½ rkl vettä

Koristelu:
2 rkl hillottua applesiininkuorta pikkukuutiona
1o rouhittua mantelia

Teko-ohje:
Vatkaa munat kuohkeiksi, lisää sokeri ja jatka vatkaamista muutaman minuutin ajan. Sekoita taikinaan jauhot ja viimeksi voi. Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn pyöreään keskikokoiseen vuokaan tai paistinpannuun. Paista kakkua noin 35-40 minuuttia miedossa uunin lämmössä (175 astetta). Kumoa se vadille jäähtymään.

Keitä vaniljakiisseli seuraavasti: Vatkaa sekaisin maito, munankeltuaiset, sokeri ja perunajauhot kattilassa. Keitä seos aivan hiljaa sakeaksi samalla koko ajan vatkaten. Nosta se jäähtymään ja sekoita silloin tällöin. Lisää vaniljasokeri jäähtyneeseen kiisseliin.

Jäähtynyt kakku halkaistaan ja täytetään vaniljakiisselillä. Sekoita pöysokeri ja vesi ja levitä kuorrutus kakun pinnalle. Sirota sille silputut appelsiininkuoret ja mantelit.

Ei kommentteja: