lauantai 6. lokakuuta 2012

Syksyn muoti

Muutaman viime päivän sisällä olen selannut lehtiä, jotka tarjoavat katsauksen syksyn muotiin.

Noiden kuvissa olevien  kahden Modan, Suuren käsityölehden ja Ellen lisäksi käsieni kautta ovat kulkeneet uusi muotilehti Costume ja muutama Suuri Käsityökerho jostain 1990-luvun alusta.

Kaikki lehdet todistavat ainakin kahta samaa asiaa, muodissa ovat jälleen kerran palmikkoneuleet ja kirjoneuleet sekä mausteiset värit.

Suorastaan huvittavaa on se, miten muoti kiertää, sillä noissa 1990-luvun lehdissä käytetään täsmälleen samoja sävyjä ja sanoja kuin tämän vuoden Costumessa, molemmat kun hehkuttavat mausteisia sävyjä: currya, chiliä ja paprikaa. Ja palmikotkin ovat pysyneet samanlaisina, vaikka aikaa on kulunut kaksikymmentä vuotta.

"samaa paskaa uudessa paketissa" kommentoi eräs tuttavani, joka oli selaillut myös tuota uutta Costumea läpi. Voisin käyttää tuota samaa lausetta, mutta en viittaamaan itse lehteen, vaan lehdessä esiteltyy syksyn muotiin. Se kun ei ihan rehellisesti tarjonnut mitään uutta tai no sen verran, että violettia kutsuttiin viikunaksi, keltaista curryksi, punaista chiliksi. Sille joka syksy esiin ryömivälle viininpunaiselle tai burgundinpunaisellekin oli joku puutarhaan ja sadonkorjuuseen viittaava nimi. 

Värit ovat siis jälleen kerran ne samat, jotka ovat toistuneet syksyn muodissa ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan. Ne samat, jotka hiipivät kesäisten pastellien tai merellisten punaisen valkoisen ja sinisen tilalle, jotka nuokin tuntuvat vuorottelevan muodissa joka toinen kesä. Syksyn palettiin voi vielä lisätä sen perinteisen ruskean ja harmaan ja siinä ovat sävyt, joita käyttämällä on huippumuodikas. Villakangastakkia en tässä yhteydessä edes mainitse, koska se kuuluu ilman muuta mausteiden kanssa yhteen.

Nyt siis kannattaa kaivaa esiin kaapeista ne vanhat palmikkoneuleet ja ihanan mausteiset muut vaatteet sekä villakangastakki ja olla niin muodikasta, niin muodikasta.

Itseäni lähinnä harmittaa se, että minulla olisi syksyn sävyihin sopiva palmikkoneule kaapissani, se vain on ajalta, jolloin vaatteet muutenkin olivat löysiä ja nyt kun olen vähän kutistunut, niin se näyttänee päälläni teltalta - en ole vielä koettanut, mutta pelkään pahinta.


Ei kommentteja: