torstai 10. tammikuuta 2013

Rättijämät

Aloitin jo ennen joulua jämälankapurkin siivoamisen ja käytin sieltä kullanväriset pätkät ja yhtä ja toista muutakin joulupallojen tekemiseen ja koristeluun. Otin pätkälankapurkista erikseen myös kaikki puuvillaiset langat ja kudoin niistä itselleni muutaman tiskirätin- tietenkin sopivilla lisukkeilla hyväksyttynä.

Näihin rätteihin hukutin kaikki lankakassin pohjalta ja pätkälankapurkista löytyneet puuvillaiset langanjämät. Ensimmäisen pyöreän pohjavärinä on beije cotton 8 ja sitä tehostaa mm. verhoprojektissa puretuksi tulleet oranssin ja ruskean sävyt, myös vaaleanpunainen ja mintunvihreä ovat sitä samaa perua. Jämäpätkät näkyvät tuossa kirjavassa raidassa. Herra Kirjoitus totesi tämän kovin aneemiseksi rätiksi.

Toisessa pohjana on sama mintunvihreä, joka toimi ensimmäisessä raitavärinä. Tämä on siis ikkunaverhoon tulleesta pitsiliinasta purettua. Kun tuon mintunvärisen yhdisti vaaleanpunaiseen, vaaleankeltaiseen, luonnonvalkoiseen ja korallinväriseen on vaikutelma aikalailla 80-lukulainen. Kirkkaanpunaine purkulanka (edelleen noita verhoihin käytetyistä liinoista) pelastaa tilannetta sentään pikkuisen.

Kirjavassa kukanmallisessa on sitten kaikki loput pienet puuvillanyssäkät, mitä laukusta löytyi. Kuten näkyy värit vaihtuvat hiukan epämääräisissa kohdissa, mikä johtuu lankojen riittävyydestä. Olin silti yllättynyt, ettei tästä tullut aivan hirveä. Olin varautunut siihen, että tämä on aivan susiruma. Valmis kukanmallinen työ valmistui jo ennen joulua ja halusin jättää sen itselleni.

Nyt sitten vain sormet ja varpaat ristiin, ettei tule akuuttia tarvetta puolen metrin pätkälle puuvillalankaa, sillä sellaista pätkää ei nyt ole jemmassa, mutta ehkä sen voi sitten lohkaista jostain niistä viidestä vajaasta kerästä, jotka odottavat edelleen käyttöä. Halusin kuitenkin nimenomaan eroon noista pätkistä.

 
Rättien suhteen jäljellä on enää se kaikkein inhottavin työ eli lankojen päätteleminen. Ush.

Ei kommentteja: