keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Himoja, haluja ja tarpeita

Ihminen on kummallinen, vaikka miten kaapit tursuais tavaraa, niin kyllä vaan enemmän ja lisää tekee mieli. Ainakin minä tahdon olla tiettyjen juttujen suhteen suhteellisen kyltymätön.
Nytkin oli pakko laatia listaa siitä, mitä todella tarvitsisin ja mitkä olisivat ne ykköshaluni, jos jotain lähtisin hankkimaan.

1) punainen villakangastakki tai duffeli. Kyllä, aivan todellakin kirkkaanpunainen 3/4 mittainen takki. Olen tullut jo niin vanhaksi, että minua on turha yrittää saada uskomaan, että punainen takki erottuu kuin huutomerkki katukuvasta. Niinhän se erottuu, mutta mitä sitten. Jos minulla on sen takin sisällä lämmin ja hyvä olla, on ihan sama, miten monia oudoksuvia katseita se kerää. Mielellään samaan sävyyn sopiva, mahdollisesti samasta kankaasta tehty, myssy olisi myös kova sana.

2) mustat nahkaiset balleriinat. Huomasin viimeksi koulutuspäivillä, että mustat kaksikymmentä vuotta vanhat balleriinani ovat kulahtaneet kantapäistä. Ensiavuksi tietenkin yritän itse värjätä niitä, mutta se ei ole ikuinen ratkaisu, joten uudet kunnolliset sellaiset, jotka kestävät seuraavat kaksikymmentä vuotta, pitäisi saada

3) Mustat perusavukkaat. Perustelut melkein samat kuin edellä balleriinoissa. Kaapissani on kyllä mustia avoikkaita, mutta ei yhtään paria perusnahkaisia jokapaikan avoikkaita. Jotta asia ei olisi ihan niin helppo, täytyy kenkien täyttää seuraavat kriteerit: materiaali nahkaa, mutta hinta ei saa olla ihan mahdoton, kärkenä pyöreä tai avistuksen kapeneva, missään tapauksessa ei tasakärkinen neliö eikä pitkälle kurottava kapea piikki, korko ei saa olla stiletto, eikä kitten heel, tolppakorko käy, mutta mieluiten ottaisin tukevan tavallisen koron, joka ei uppoa kantapään alle kuten kasari (ja ysärin alun) kengissä on tapana, lankarullakorko mielyttäisi varmaan silmääni eniten, mutta monikäyttöisyyden takia aivan tavallinen tukeva peruskorko olisi ykkönen. Korkoa vähintään seitsemän, mieluummin kymmenen senttiä sekä tietenkin päkiäpehmike asennettuna kenkään.

4) Mustat perusavokkaat. Minulla on järjetön idea kenkien tuunaamisesta ja siihen tarvitsisin materiaaliksi jalkaan hyvin sopivat, kenties jo vähän enemmän käytetyt mustat avokkaat. Näistä saa olla korkojen pinta rullalla ja kärjissäkin kulumaa, mutta pohjat pitää pysyä paikallaan, korkolaput olla kohdillaan ja sopia minun räpylääni. Hintaa mieluumin vähän tai ei lainkaan.

5) Talviset kumiankat aka Sorelit. Olen nyt jostain syystä (inhoan loskakeliä, jolloin kumpparit ovat liian kylmät ja varpaat palelevat, vaikka ovat kuivat tai talvikenkien saumoista alkaa aina jossain kohtaa vuotaa vesi sisään ja sukat kastuvat ja taas palellaan...) antanut itseni ymmärtää, että nämä olisivat kohtuullisen hyvin Suomen loskaan sopivat kengät, jotka pitäisivät varpaat kuivina. Olen jo niin vanha tai keski-ikäsitynyt, ihan miten vaan, että arvostan mukavuutta ennen muuta. Miksi minun pitäisi jäädyttää ainokaiset varpaani kylmissä tai vuotavissa kengissä, jos supermukavuutta on tarjolla. Näiden hankinnasta lompakko kyllä huutaa hoosiannaa...maksavat puolitoista sataa. Murh.


6) Lisätään listalle vielä reppu, uusi työmatkakäyttöön soveltuva reppu, sillä tämäkin vanha alkaa olla jo kohtuullisen huonossa kunnossa. Ihan uskomatonta - en ole ollut työelämässä vielä viittätoista vuotta ja se on sitten jo kolmas reppu, joka hajoaa tai kulahtaa. Ensimmäinen oli tosin käytössä minulla jo ammoin kouluaikana, toinen oli kahdella eurolla uutena kirpparilta ostettu ja tämä viimeisin lahja Herra Kirjoitukselta - itse sen valitsin eli jostain marketista ja tarjouksesta sekin on peräisin. Ehdoton plussa tässä oli se, että samaan kauppaan kuului myös mp3-soittimelle tarkoitettu minireppu, joka minulla on palvellut kännykkä kotelona ja on edelleen kuosissaan. Uudelta repulta ei sitten ihan vähää vaaditakaan, sen pitää olla paitsi hyvin selkään istuva ja riittävän tilava myös sellainen, että sen taskut ovat päälle ommellut ja täytettäessä pullistuvat ulospäin, eivätkä sisään vieden repun "päälokerosta" tilaa. Tässä viimeisimmässä on tämä kielteinen ominaisuus eli taskut eivät varsinaisesti tuo lisää tilaa, vaan vievät sitä toisesta paikasta ja se ei minusta ole toivottava ominaisuus.

Ei kommentteja: