tiistai 12. marraskuuta 2013

Kokonaan kierrätettyä

Minulla on paha tapa saada idea ja lähteä toteuttamaan sitä tuosta vaan, sen kummemmin asiaa pohjustamatta. Niin tein nytkin, olin pyöritellyt ajatusta kestositeiden tekemisestä mielessäni jo hetken aikaa ja kun materiaalit ihan kirjamellisesti työnnettiin käteeni, päätin toteuttaa ideani.

Tiesin kyllä sen, että tuohon tarvittaisiin joku kosteussulku, mutta päätin kokeilla ilman, koska sopivaa materiaalia ei juuri sillä hetkellä ollut saatavilla. Mahdollisia seuraavia yrityksiä varten kaapissani on vanha muovifroteen pala, jonka aion surutta silputa tuohon käyttöön, mikäli nämä siteet toimivat.

Siteiden päämateriaalina on Herra Kirjoituksen vanha t-paita, joka oli paitana tullut tiensä päähän ja siirtymässä rätiksi. Yhdestä vanhasta t-paidasta syntyi kaksi siivellistä yösidettä, yksi siivetön yöside, pari pikkuhousun suojaa ja yksi siivellinen normiside. Jäljelle jäi vielä yksi siivouskäyttöön sopiva rätti.



Tyypilliseen tapaan, minulla ei juuri ole  vaihekuvia noiden tekemisestä. Suurin osa siteistä on nelinkertaisena paksuhkosta puuvillasta leikattuja. Koottu saumurilla.

Siivellisissä yösiteissä on  lisäimuna sideharsoa - sairaalalaatuista sideharsoa. Kokemuksesta voin sanoa, että sairaalamateriaalit ovat yleensä laadukkaita, koska niiden on kestettävä erilaista pesemistä kuin tavallisten tekstiilien. No juu, sideharsoja ei toki enää normaalisti pestä.

Nokkelimmat ovat ehkä jo osanneet päätellä, että nämä sideharsot olivat peräisin painesiteestä, joka leikkauksen jälkeen laitettiin käteeni. Minä tietenkin pesin sideharsotukot, jotka säilyttivät muotonsa 7x15 sentin kokoisina suorakaiteina, vaikka ei niissä kovin monta veripisaraa leikkauksen jäljiltä ollut. Ja sitten tungin ne tuonne siteen sisään ja tikkasin keskeltä kiinni.

Perinteisten neppareiden sijaan päätin kokeilla tarranauhakiinnnitystä, mikä sekin saattaa olla virhe, mutta halusin testata senkin. Tämä siksi, että minulla sattui olemaan edelleen tallella ja pestynä vanhoista työkengistä ratkomani tarranauhat (pesin ne 90 asteessa ja kun kestivät sen, kestävät varmaan muunkin käytön). Ne täydensivät sen, että siteet ovat tosiaan kokonaan kierrätysmateriaalista valmistettuja.

Jos jotain opin, niin sen, että siteistä pitää tehdä keskiosaltaan kapeampia ja siivekkeistä leveämpiä, jotta ne menevät reilusti päällekkäin. Kankaan värikin olisi voinut olla jotain muuta kuin valkoista, koska en jaksa uskoa sen tuossa käytössä säilyvän valkoisena. Seuraavalla kertaa sitten... Jotenkin minulla on sellainen tunne, että nämä eivät jää viimeisiksi kestosideyritelmikseni, koska kiinnostusta ja materiaalia riittää. Säilytyspussiakin olen näille jo suunnitellut.

Kunnolliset kuvalliset ohjeet löytyvät esim. täältä

Ei kommentteja: