sunnuntai 5. tammikuuta 2014

kenkä ja korko = korkokenkä

Kun kerran tuli oikein kunnolla avauduttua noista erilaisista kenkämalleista, niin annetaan palaa samalla innolla sitten vielä koroistakin. Nekään kun eivät tunnu olevan kaikille itsestään selviä asioita.
 
Kengät jaetaan koronkorkeuden perusteella kolmeen luokkaan: matalat, keskikorkeat ja korkeakorkoiset kengät. Näissä on todella paljon vaihtelua sekä valmistajilla että jokaisen oman käyttötottumuksen ja ajatusmaailman mukaan. Minun tulkintani mukaan matala korko on 3-5 cm korkuinen, keskikorkea 5-8 cm ja korkea sitten yli 8cm, tosin tuo korkea korko voisi olla myös vasta yli 10 cm korko. Jos joku ihmettelee, miksi lasken korot alkamaan vasta kolmesta sentistä, niin se on vain henkilökohtainen mieltymykseni, sitä matalampia en juuri osaa koroiksi ajatella.
 
Korkoja on tietenkin erimallisia ja - muotoisia, ne voivat olla pyöreitä, litteitä, neliömäisiä, jopa kolmionmallisia ja sitten myös suoria, käyriä, kapenevia, tasaisen paksuja ja vaikka mitä muuta. Tähän väliin vielä pitänee sanoa,että korkokenkinä pidetään kenkiä, jotka nostavat kenkiä pitävän henkilön kantapään ja jalkapöydän selkeästi varpaita korkeammalle. 
 
 
Kun sekä kantapäät että varpaat nousevat saman verran korkeammalle, kyseessä ei yleensä ole "korkokenkä", vaan korokepohja, platform. Platformia voidaan käyttää koko kengänpohjan kokoisena tai vain päkiäosan alla. "Päkiäplato" toimii puskurina, joten vaikka korko on korkea, kengillä on silti helppo kävellä eivätkä jalat rasitu niin helposti. Kuvassa vanhaa kunnon ysäriä, jolloin pohjaplatot kasvoivat liioitellun paksuiksi.
 
 
 
Korkomalleista tolppakoron varmasti tunnistaa jokainen, se kun sellainen paksu, suora tolppa kengän alla. Kiilakorkokin on helposti erotettavissa, siinä kun ei ole erillistä korko-osaa, vaan korko jatkuu kiilamaisesti koko kengän mitan, usein kiilakorkoon yhdistyy platform, ei toki aina. 
 

 
 
Sabrinakorko on  eräs standardikorko avokkaille ja se on on saanut nimensä Audrey Hepburnin "Kaunis Sabrina" elokuvan mukaan. Kyseinen korko on maltillinen, n. 5-7cm korkea, ylhäältä leveämpi ja kapenee varsin kapeaksi alaosastaan. Sabrinakorko se asettuu kengässä keskelle kantapäätä. Jotkut voisivat sanoa, että se näyttää siltä kuin korko olisi kengän alla. Malli on hyvin tyypillinen kasarikengissä.
 

 
 
 
Stilettikorko on saanut nimensä kapeakärkisestä veitsestä ja se on korkeampi kun sabrinakorko, sillä on kapeampi pohja ja se on alaosastaan todella kapea. Sama korko tunnetaan myös nimellä piikkikorko ja usein näkee käytettävän myös englanninkielistä nimitystä stiletto.
 






 
Lankarullakorkojakin on monen korkuisia, mutta niille kaikille on yhteistä sama muoto: pohjasta leveä, keskeltä kapeampi ja taas alaosasta leveämpi.



 
Kitten heel on kenkien koroista se, joka saa minulla aikaan syyhyn. Se on mielestäni äärimmäisen ruma ja olen vakaasti sitä mieltä, että kissanpoikakorkojen käyttö pitäisi kieltää kokonaan, vaikka se miten onkin taas kokenut uuden tulemisen. Kitten heel on suhteellisen matala, 2-3cm korkea, korko, joka on pohjastaan leveä, kapenee välillä ja levenee sitten taas alaosastaan. Kitten heel korko sijoittuu melkeinpä vieläkin keskemmälle kantapäätä kuin sabrinakorko. Kitten heel on siis varsinainen minikorko, se kun ei koskaan ole muutamaa senttiä korkeampi.



 
Koroilla voi toki hassutellakin, vai mitä sanotte seuraavista koroista.





Ei kommentteja: