tiistai 4. maaliskuuta 2014

Helmikuun ruokabudjetti

Nyt on sitten helmikuu elettynä ja kuittien ynnäyksen aika. Sen verran noita klappuja tuli jo tuosta loppukuusta pyöriteltyä, että mitään megayllätystä sieltä ei ole tulossa, ei ainakaan positiiviseen suuntaan. Jos kaikki menee oikein hyvin, on lähin pyöristyssumma 250€, mutta minulla on kyllä sellainen kutina, että menee varmaan senkin yli.

Loppukuusta kun tuli käytyä ulkona syömässä ihan omaan piikkiinkin vielä pari kertaa edellisen postauksen jälkeen. Paikallinen Parila-ravintola tarjosi chili-bearnaise kanaa kaksi annosta yhden hinnalla, mikä oli sellainen tarjous, ettei sitä oikein voinut ohittaa. Sieltä kertyi siis 14,90 euron lasku. Lisäksi Halpa-Hallin shokkiateria kruunasi yhteisen vapaapäivämme ja lisäsi ruokalaskua 10 euron verran, mutta tuolla summalla saatiin ihan kokonainen, reilunkokoinen ja maittava ateria juomineen molemmille eli ei minusta kovin suuri uhraus. Helposti summa olisi voinut olla vaikka kolminkertainen tuohon nähden.

Jos siis oikein laskin ja sain kaikki kuitit kasalle, näyttää helmikuun ruokabudjetti 256,94€. Tuohon vielä lisäksi ne ulkona syödyt lounaat, joista kertyy 30,60€. Kaikkineen siis 287,54€. Tuossa on siis mukana yhdet isomman porukan ruokajuhlat ja kolme ulkonasyömiskertaa kahdelle, noiden kolmen kerran summaksi siis yhteensä 48,70€. Lisäksi kauppiaat tekivät sen perinteisen "yllärin", johon budjettiseurantani on useamman kerran kaatunut eli pistivät helmikuun viimeiselle viikolle tyrkylle sellaisia tarjouksia sellaisin hinnoin, etten voinut niitä ohittaa kuten edullisia juustoja, leikkeleitä ja lempikalaani Kullanrapeaa sitruuna-persilja seitä, joka on vain harvoin tarjouksessa. Ostimme siis sitä pakkaseen, jolloin lasku tulee jo helmikuulle, vaikka fisut syödäänkin vasta maaliskuussa. En kuitenkaan nähnyt mitään järkeä ohittaa hyvää ja tarpeellista tarjousta vain sen takia, että blogiin tehtävä budjettiseuranta näyttäisi paremmalta.

Ikävämpi ynnäys eli karkit, sipsit ja jäätelöt tuosta summasta eroteltuna tekee 34,06€. Kaupasta ostettuja pitsoja en laskenut erikseen, sillä ne olivat tällä kertaa iltaruoka eikä extraherkku. Tuota karkkien ja jäätelön osuutta yritän puolustella sillä, että esim. yhden kerran korvasimme ravintolasta ostettavan jälkiruoan 2 euroa per jäätelöpallo ostamalla kaupasta herkkujäätelöpaketin, joka maksoi sen saman neljä euroa, mutta siitä syötiinkin sitten kahdesti. Seli-seli-seli.... Vajaa kolmasosa  (82,76€) kuukauden ruokabudjetista siis meni ulkonasyömiseen ja herkkuihin, se on aika paljon, vaikka asiaa voi toki selitellä vaikkapa sillä, että vieraille tarjottiin kakku, jossa oli kaksi levyä valkosuklaata ja ne ovat mukana tuossa summassa, samoin kahvipöydässä olleet karkit ja neekerinsuukot, mutta ei se totuutta silti miksikään muuta. Varsinkaan, kun useimmat noista karkkimenoista löytyvät minun kassakuiteistani.

Kyllä kassakuitti ja laskin ovat armottomia, taas tuli kylmää kyytiä aiheesta "yhtään herkkuja en ole syönyt"... tuntuu kuin olisin saanut sangollisen jääpaloja niskaan. Ehkä tämä nyt auttaa avaamaan silmiä ja uskomaan sen, että ihan liikaa noita ylimääräisiä ostoksia kaupasta tarttuu mukaan. Onneksi kuiteissa on sentään kiitettävä määrä hedelmiä ja vihanneksiakin.

Kokonaisuutena tuo summa on mielestäni aika maltillinen, koska siinä on kuitenkin kahden hengen koko kuukauden ruokamenot, päivää päälle 5,13 euroa. Toki kiristämisen varaa on helpostikin, jos ajattelee, että summasta voisi pudottaa ison osan noista herkuista ja ulkona syömisistä pois, ne kun eivät ole välttämättömiä. Toisessa vaakakupissa on sitten kuitenkin kysymys, eikö sitä joskus saisi herkutellakin (varsinkin kun meillä syödään eikä juoda, alkoholin osuus tuossa kuukauden kulutuksessa on tasan 0 euroa).

Jaksaisikohan sitä vielä maaliskuun ajan tehdä seurantaa? Oman lyhytjännitteisyyteni tuntien saattaa olla vaikeaa.

Ei kommentteja: