sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Key Lime Pie

Tätä herkkua sain ensimmäisen kerran maistaa jo kauan sitten toisessa elämässä tehdyllä Floridan matkalla, pääsinpä ihan piirakan alkulähteille Key-saarille sillä herkuttelemaan. Olin jo melkein unohtanut kyseisen herkun, mutta miettiessäni käyttöä kotiimme päätyneelle limettien ylimäärälle, muistin tämän, kokeilin ja jäin ihmettelemään, miten olin saattanut unohtaa jotain näin taivaallista.

Key Lime Pie

Pohja:
200g digestivekeksejä
80g voita sulatettuna
3 rkl sokeria

Limettitäyte:
vajaa 1,5 dl limettimehua
2-3 tl limetin raastettua kuorta
6 kpl keltuaisia
400g kondensoitua maitoa tölkistä (tölkin vakiokoko taitaa olla 397g, tämä on siis säilyke, sakeutettu  ja makeutettu)
1 -1,5 rkl vaniljasokeria

Koristeluun:
1 dl kermaa vaahdotettuna
1 tl vaniljasokeria
1 kpl limettiä (lohkoina)

Tarvitset kaikkiaan 5-7 limettiä mehuisuudesta ja koosta riippuen.

Tee pohja. Murskaa keksit. Lisää voisula ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija n. 24 cm) leivinpaperilla ja kaada keksi-voi-sokeri-seos vuokaan. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille lusikan avulla.

Paista pohjaa150-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja jätä odottelemaan. Nosta uunin lämpö 175 asteeseen.

Tee täyte. Pese limetit huolellisesti. Raasta vihreää kuorta 2-3 tl. Vältä kuoren valkoista, kitkerää osaa. Purista limeteistä 1-1,5 dl mehua (mitä enemmän mehua ja kuorta, sitä sitruunaisempi piirakasta tulee, 1,5 dl mehua ja 3 tl kuorta on ehdoton maksimi, enemmällä tulee liian hapan ja kirpakka, jopa minun makuuni). Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset erilleen.

Vatkaa keltuaiset ja kondensoitu maito vaaleaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja valuta joukkoon limettimehu hedelmälihoineen. Lisää myös kuoriraaste ja vaniljasokeri. Kaada täyte pohjan päälle.

Kypsennä limettitorttua uunissa noin 15 minuttia, kunnes se on hyytynyt. Jäähdytä piiras ja kelmuta se jääkaappiin odottamaan tarjoitua. Juuri ennen tarjoilua koristele kermavaahdolla ja limettilohkoilla.


Aito ja alkuperäinen Key Lime Pie siis syödään kylmänä kermavaahdon kera, mutta oikein hyvää herkkua saa myös aikaan sillä, että vatkaa ylijäämä valkuaisista marengin tuohon päälle ja käyttää piirakan kolmannen kerran uunissa sen aikaa, että marenki paistuu taikka sitten voi käyttää alla olevaa italialaisen marengin reseptiä, jolloin piirakkaa ei tarvitse enää käyttää uunissa.

Italialainen marenki
3 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 dl vettä
Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 120-asteiseksi (aikaa kuluu noin 8 minuuttia). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon vatkaten samalla suurella teholla. Jatka vatkaamista, kunnes massa on huoneenlämpöistä.

Italialaisessa marengissa valkuais-sokerivaahtoon lisättävä kuuma sokeriliemi kypsyttää kananmunan. Näin tehdystä marengista tulee koostumukseltaan sitkaampi, eikä piirasta tarvitse enää käyttää uunissa.

Ei kommentteja: