keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Lakritsinen keikausjuustokakku

Tarkoitus oli tosiaan kokeilla ihan tavallista juustokakkua lakritsalla maustettuna, mutta kuten tuossa aiemmin totesin, lainasin käytettävissä olevat irtopohjavuoat työkaverille, joka toden sanoakseni tarvitsi niitä enemmän kuin minä.

Miettiessäni ratkaisua ongelmaan päätin palata nykään niin muodikkaaseen vintageaikaan. Toivottavasti en ole ainoa dinosaurus, joka muistaa vielä sen ajan, kun keikauskakut olivat äärimmäisen muodikkaita. Jos joku ei tiedä, mikä keikauskakku on, niin kerrottakoon, että kyseessä on sellainen kakku, johon pohjalle ladotaan esim. ananaksia, kirsikoita tai omenoita ja kaadetaan taikina siihen päälle. Kun paistamisen jälkeen kakku kumotaan, nousevat pohjalla olleet koristeet esille.

Päätin kokeilla vähän samaa tekniikkaa ja tehdä juustokakun samaan tapaan.

Pohjalle vuokaan silppusin lakritsipaloja, seuraavaksi tein täytteen ja laitoin sen jääkaappiin hyytymään. Kun kakku oli hyytynyt jonkin aikaa, silppusin siihen päälle vielä lisää pieniä lakritsipaloja. Pohjan tein seuraavana päivänä vanhalla tutulla tavalla, mutta jäähdytin ennen vuokaan laittamista ja sitten painelin ylimmäksi kerrokseksi vuokaan  ja taas kakku jääkaappiin odottamaan.



Lakritsisen keikausjuustokakun aineet ovat seuraavat:

Lakritsikastike:
n. 100g lakritsia
2dl vettä

Pohja:
75g voita
200g digestive keksejä

Täyte:
2dl kermaa
1dl sokeria
200g tuorejuustoa
lakritsikastike
5 liivatelehteä

Pinalle ja pohjalle:
100-150g lakritsia paloina

Huomaa, että kakku tehdään tavalliseen vuokaan, ei irtopohjavuokaan.

Keitä ensiksi lakritsikastike eli pilko noin 100g lakritsia pieniksi paloiksi ja laita ne veden kanssa kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen kunnes lakritsit ovat suurimmaksi osaksi sulaneet ja pehmenneet. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Pilko loput lakritsit pieniksi. Vuoraa käyttämäsi vuoka tuorekelmulla ja levitä vuoan pohjalle puolet pilkoituista lakritseista.

Tee seuraavaksi täyte. Vaahdota kerma ja sokeri, lisää ensin tuorejuusto ja sitten jäähtynyt lakritsikastike, sekoita varovasti. Lisää lakritsikastikekattilaan pari ruokalusikallista vettä ja kuumenna se, sulata liotetut, kuiviksi puristellut liivatteet veteen ja kaada varovasti sekoitellen täytteen sekaan. Kaada täyte vuokaan. Laita kakku jääkaappiin hyytymään. Lisää loput lakritsipalat täytteen päälle parin tunnin kuluttua.

Tee pohja aikaisintaan n. neljän tunnin kuluttua. Sulata voi kattilassa ja murskaa keksit. Lisää keksit voisulaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jäähdytä. Lisää jäähtynyt pohja vuokaan täytteen päälle ja laita kakku vielä joksikin aikaa jääkaappiin tasaantumaan.

Kumoa kakku tarjolle, jolloin pohja jää alimmaiseksi ja tuorekelmu päälimmäiseksi. Ota kelmu pois ja herkuttele.

Ei kommentteja: