tiistai 13. toukokuuta 2014

Oodi elämälle, ilolle, rakkaudelle ja unelmille

Suomenkielisenä tuo otsikko ei varmaan sano kenellekään mitään, mutta alkuperäiskielellä "Ode á la vie, joie, amour et au rêve" sanayhdistelmä saattaa kolkutella jo jotain kelloja.

Tein viime viikolla kaivauksen kosmetiikkakaappini reliikkiosastolle ja löysin sieltä Oodit elämälle, ilolle, rakkaudelle ja unelmille. Kyseessä ovat tietenkin Yves Rocherin hajuvedet jostain vuosien takaa, jostain kumman syystä tuossa firmassa harrastettiin useamminkin noita nelikoita, muistaakseni minulla on siellä samaisen kaapin perällä hajuvesinelikko, jonka tuoksut viittaavaat kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen - saattaa myös olla niin, että joku noista puuttuu, mutta ne ovat kaikkineen toinen tarina, nyt piti puhua Oodeista.


Minua huvitti jo silloin, kun nuo tuoksut ilmestyivät markkinoille ja niitä ensimmäisiä kertoja pääsin nuuhkimaan, se, että Ode á la vie, oodi elämälle osui olemaan paitsi lempituoksuni, myös vihreässä pullossa. Ihan sama mikä väri, kunhan on vihreä :-).

Nyt kun olen päättänyt lakata jemmaamasta näitä kaapissa ja käyttää ne pois, kokoan näistä neljästä vielä "muistopostauksen", johon voin halutessani palata miettimään, olisiko sittenkin kannattanut säästää nuo hajuvedet (rehellinen vastaus ei olisi, todennäköisesti ne haisisivat viiden vuoden päästä ketunmyrkyltä tai joltain vielä pahemmalta).


"Ode à la Vie, Oodi elämälle on vuonna 2001 julkaistu tuoksu, jossa yhdistyivät vihreät, kukkaiset ja metsäistet tuoksut. Ensituoksussa on bambua ja "galbanumia" . Sydäntuoksussa syklaamia, lummetta ja orvokkia, pohjatuoksussa puolestaan nousevat esiin seetri, santelipuu ja läpikuultavan hento myski.

Ode à l'Amour, Oodi rakkaudelle on itämainen tuoksu, jossa korostuvat vaniljan aromit. Ensituoksussa luumua ja mustaherukkaa, sydäntuoksussa damskonluumua,  kallioruusua ja ylang-ylangia, pohjatuoksussa esiin nousevat ambra ja santelipuu.

Ode a la Joie, Oodi ilolle on hedelmäinen sitrus-tuoksu, jossa tuoksuvat bergamotti, lime, mandariini, ananas, persikka, jasmiini, lilja, virginian seetri ja myski.

Ode au Reve, Oodi unelmille on ensituoksultaan santelipuinen, sydäntuoksussa jasmiinia ja pohjatuoksussa myskiä, vaniljaa ja suitsuketta.


Enhän minä näitä itse ulkoa muistanut, vaan kaivelin netistä. Jossain vaiheesssa hihittelin jo ääneen noiden kuvausten lennokkuutta (ja myös sitä, miten eri tuoksuista eri kieliset sivustot kertovat ko. hajuvesien koostuvan), josta seuraava kuvaus Ode à l'Amourista olkoon hyvänä esimerkkinä: "Parfyymi, joka kertoo rakkauden tarinaa. Herkullinen ja aistillinen ensituoksu on kuin mehevistä kriikunoista ja mustaherukoista valmistettu lemmenjuoma. Huumaava sydäntuoksu sykkii ylang-ylangia. Pohjatuoksu on mausteinen ja sensuelli. Rakastuneen naisen parfyymi, joka hehkuu onnea. Itämainen kukkaistuoksu: kriikuna, mustaherukankukka, damaskonluumu, ambra, sitrus ja santeli."


Jostain kumman syystä minulle on kertynyt noita "rakkauksia" kolme pulloa ja kaksi "unelmaakin", mutta iloa ja elämää vain yhdet kappaleet  - tietenkin, ne kun sattuvat olemaan kaksi suosikkiani noista. Sekä unelmat että rakkaudet kun ovat melko tai todella makeita tuoksuja ja minä pidän enemmän vihreistä ja hedelmäisistä ei itämaisista tuoksuista.

Ei kommentteja: