torstai 5. kesäkuuta 2014

Fresko

Lautapelikokoelmamme kasvoi jälleen, sillä saimme lahjaksi Fresco-lautapelin.



Piispa odottaa erittäin korkea-arvoisia vieraita, mutta valitettavasti suuri fresko - maalaus katedraalin katossa - kaipaa kipeästi restaurointia. Renessanssin maineikkaimmat freskomaalarit palkataan töihin ja nyt heidän on todistettava taitonsa. Kuka maalareista onnistuu palauttamaan freskon alkuperäiseen loistoonsa?
 
kuva: Queen Games
Freskossa pelaajat asettuvat freskon maalaajan saappaisiin ja yrittävät apulaisineen valmistaa mahdollisimman monta osaa maalattavana olevasta freskosta. Peli jakaantuu kahteen vaiheeseen, joista ensimmäisessä pelaajat valitsevat järjestyksessä kellonajan, jolloin he aloittavat työskentelyn. Viimeisenä pistetilanteessa oleva pelaaja pääsee ensimmäisenä valitsemaan heräämisajan ja heräämisaika vaikuttaa yhtäältä myöhemmin hankittavien maalien hintaan ja työläisten motivaatioon ja toisaalta siihen, missä järjestyksessä kierroksella toimintoja tehdään. Ensimmäisenä herännyt pelaaja pääsee luonnollisesti toimimaan ensin, mutta hänelle maalit maksavat enemmän kuin muille pelaajille ja työläisten motivaatiokin putoaa, kun töihin pitää lähteä aikaisin.



Kun pelaajat ovat valinneet heräämisaikansa, he asettavat viisi apupoikaansa erilaisia toimintoja suorittamaan kullakin pelaajalla olevalle toimintolaudalle. Tämä tehdään samanaikaisesti suojan takana, jotta muut pelaajat eivät näe millaisia toimintoja kukin pelaaja aikoo vuorollaan tehdä. Kun kaikki ovat saaneet apupojat järjestykseen, paljastetaan pelaajien toimintolaudat ja pelaajat aloittavat toimintojen läpikäynnin toiminto kerrallaan aikaisimmin heränneestä pelaajasta alkaen.

Toimintoja ovat maalien ostaminen torilta, freskon restauroiminen, oppipoikien lähettäminen maalaamaan muotokuvia, maalien sekoittaminen ja teatterissa virkistäytyminen. Kun kaikki toiminnot on käyty yksitellen pelaajajärjestyksessä lävitse, kierros päättyy ja pelaajat saavat yhden rahan jokaisesta maalaamastaan freskonpalasta itselleen tuloa. Uusi kierros alkaa jälleen sillä, että pistetilanteessa viimeisenä oleva pelaaja valitsee heräämisaikansa ja kun pelaajat ovat järjestyksessä heräämisaikansa valinneet asetetaan jälleen työläiset toiminnoille päivän askareita toimittamaan.

Peli päättyy sillä kierroksella, kun erikoiskortit loppuvat pelistä (yhdeksännellä kierroksella) tai seuraavalla kierroksella siitä, kun pelilaudalla on kuusi tai vähemmän freskonpalaa jäljellä maalattavaksi. Eniten pisteitä saavuttanut pelaaja voittaa pelin ja hänestä tulee maalaajamestari.



Fresco on hienostunut perhepeli, joka vie sinut renessanssin loiston aikaan. Erityisen erikoista pelissä on se, että samassa paketissa peruspelin kanssa tulee kolme laajennusosaa (kerrankin fiksusti ajateltu, ei tarvitse ostaa muutamaa korttia tai laattaa erikseen) jotka tarjoavat peliin uusia kehittyneitä pelitapoja. Voit yhdistellä laajennuksia peruspeliin haluamallasi tavalla. Laajennukset tuovat peliin lisähaasteita vähitellen, vaikuttaen myös pelin kestoon.

Erilaisia nippeleitä ja nappeleita pelissä on paljon ja sääntökirjakin on melkoisen paksu, mutta kun pelin perusideaan pääsee kiinni, on se mukavan haastellinen, taidon lisäksi tarvitaan hiven tuuriakin mukaan, jotta maalarimestarin titteli on sinun.


Freskossa on kaikki ulkoiset ominaisuudet kunnossa hyvälle pelille — paketti on hyvännäköinen, teema on kohdallaan ja komponentitkin ovat kautta linjan laadukkaita. Itse pelissäkin näkyy, että pelin mekaniikkoja ja tasapainoa on hiottu viimeiseen asti ja peli on tältäkin osin laadukas ja viihdyttävä kokonaisuus.



Ei kommentteja: