maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kesäkuun nuukailuvinkki: yhteiskäyttö ja lainaaminen

Kuunneltuani tovin paria samassa pientaloyhtiössä asuvaa kaveriani olin melkein valmis muuttamaan nykyisen monilla tavoin edullisen ja hyvän asumismuotomme ja asuinpaikkamme ja lähes valmis antamaan mitä vaan päästäkseni asumaan heidän taloyhtiöönsä. Hairahdus oli hetkellinen, mutta erään tietyn ajatuksen se jätti kytemään ja niin syntyi kesäkuun nuukailuvinkki: tavaroiden yhteiskäyttö ja lainaaminen.

Jokainen on varmaankin valmis myöntämään, että kaikkia kodin ja puutarhan tarvikkeita ei tule käytettyä läheskään joka päivä, kaikkia ei edes joka viikko, joten siihen nähden sellaisen omistaminen ei kaikin ajoin ole järkevää. Fiksumpaa olisi ostaa esimerkiksi kimpparuohonleikkuri, jolla jokainen voisi leikata nurmikkonsa tai porukkaikkunan pesin, joka kiertäisi jokaisella vuorotellen.

Nopeasti ajatellen keksin vähintäänkin pari tusinaa koneita tai laitteita, jotka voisivat olla jonkun porukan yhteisiä ja käytössä jokaisella vuorotellen. Tuolta työkavereideni taloyhtiöstä löytyvät mm. taloyhtiön ruohonleikkuri, ruohotrimmeri ja voikukkarauta. Samaan kastiin voisivat mennä myös porakoneet, moottori/sähkösahat , rälläkät, hiomakoneet ja mitä kaikkia näitä nyt onkaan, tuo ikkunanpesuri tuli jo mainittua, painepesurikin voisi olla "yhteishyvä". Myös useimpien ihmisten keittiöistä löytyy sähkökäyttöisiä laitteita, joita tulee käytettyä vain satunnaisesti (ainakin meillä) ja jotka aivan hyvin voisivat olla yhteisiä ja käytössä vain jonkun viikon vuodessa. Tällaisia ovat esimerkiksi leipäkone, jäätelökone, vohvelirauta, voileipägrilli, fonduepata, yrttikuivuri ja muut vastaavat. Lisäksi moni satunnaisompelija voisi mielellään lainata ompelukonetta ja saumuria.

Nuo kaikki edellä mainitut koneet ja laitteet ovat sellaisia, että ne voisi ostaa useamman hengen porukalla ja sitten käyttää vuorotellen. Hankintahinnat jäisivät porukan koosta riippuen murto-osiin ja jokainen voisi säilyttää kotonaan vain yhtä tai kahta laitetta nykyisen puolen tusinan sijaan.

Toki tuollaisessa porukkaomistamisessa on riskinsä. Kaikkien pitää olla sitoutuneita siihen, että laitteita kohdellaan vähintäänkin yhtä hyvin kuin omia. Jos joukkoon osuu joku välinpitämätön, joka pilaa kaikki laitteet huolimattomalla käytöllä, se ei varmasti ole muista kovinkaan kivaa. Myös mahdollisten rikkoutumisten kohdalle pitää olla jonkinlaiset pelisäännöt sovittuina, iäntuomalle tai vastaavalle laiterikolle ei toki kukaan mitään voi, mutta kuuluuko porukan ostaa uusi laite, jos edellinen on rikkoutunut pudotessaan jne. Nämä samat riskit liittyvät tietenkin myös tavaroiden lainaamiseen - minulla on jäätelökone, jota käytän vain pari kertaa vuodessa ja se joutaisi aivan hyvin lainaan jollekin toisellekin, mutta... kynnys lainaamiseen on iso, kun ei toisaalta tiedä, kestääkö vanha laite enää käytössä kuinka ja toisekseen joutuu pohtimaan, missä kunnossa sen saa takaisin vai saako lainkaan.

Kirjojen kohdalla olen törmännyt juuri tuohon palauttamisongelmaan. Kun lainaan tavaran, olisi myös mukava saada se takaisin, vaikka vain periaatteen vuoksi ja toki moni hyllyssäni pitämistäni kirjoista on sellaisia, että en halua niistä luopua kokonaan, vaan haluan ne lainauksen jälkeen takaisin, koska niillä on minulle tunnearvoa. Valitettavan moni vain lainaa kirjoja edelleen ja sitten niiden jäljittäminen alkaa olla hankalaa jos ei suorastaan mahdotonta.  Onneksi sentään on niitäkin, jotka säntillisesti palauttavat kirjat ja muut lainaamansa tavarat samassa kunnossa kuin ovat ne lainaan saaneetkin.

Kaikkien puolesta en uskalla puhua, mutta kyllä minä ainakin edelleen sinisilmäisesti lainaan kavereille tavaroitani ja minusta on vain hyvä, jos kaapissamme lojuva lautapeli tai hyllyssämme oleva kirja tulee käytetyksi useamman kerran. Kaikkea ei tosiaan tarvitse hankkia omaksi ja jos epäröi jonkun tavaran tarvetta, voi olla helpompi testata lainatulla tuotteella ja hankkia oma vasta sitten, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Noiden edellä mainittujen  riskien takia pitäisi olla joku yhdistys tai vastaava, jonka kautta noita tavaroita voisi kierrättää ja lainata vähän samaan tapaan kuin palveluksia kierrätetään aikapankissa. Itse taidan olla liian laiska, ainakin toistaiseksi, moisen yhdistyksen perustamiseen, mutta lähtisin kyllä innolla mukaan, jos joku sellaista alkaisi puuhata. Sillä siinä säästäisi ison summan, jos ei hankkisikaan kaikkia noita "härpäkkeitä" itselle, vaan voisi lainata jostain esim. tiettyä vuosimaksua vastaan tai osallistua renkaaseen, jossa laitteet hankitaan useamman ostajan yhteisiksi. Taikka asiaa voisi kehitellä niinkin, että pelkkien kodinkoneiden ja puutarhatyökalujen lisäksi tarjolla voisi tosissaan olla vaikka kirjoja, lautapelejä, dvd-levyjä, vaikka silloin ollaankin jo osittain kirjaston tontilla, mutta eihän kaikkia leffoja ja kirjoja kuitenkaan koskaan hankita kirjastoonkaan.

Ei kommentteja: