perjantai 11. heinäkuuta 2014

Raparperi-mansikka-brita

Tässä kesäherkku vailla vertaa. Ohjeessa kerrotaan, että riittää kahdeksalle, mutta on sen verran hyvää, että katoaa helposti kokonaan kuuteen ahnaaseen suuhun.

Raparperi-mansikka-brita

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 munankeltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista
2 dl sokeria

Raparperihilloke:
5 dl tuorretta raparperia pilkottuna
1 dl hillosokeria

Täyte:
200-250 g mansikoita
4 dl vispi- tai kuohukermaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voisokerivaahdon joukkoon vuorotellen maidon kanssa.

Levitä tasainen kerros leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esipaista pohja 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vaahdota marenkia varten valkuaiset ja 1/3 sokerista kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon loput sokerista hiljalleen. Vatkaa, kunnes marenkivaahto on jämäkkää. Levitä marenki pohjan päälle. Paista 180-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Pane hillokkeen keitämistä varten raparperipalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri joukkoon hyvin sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahtia tai neljään osaan. Nosta alin pala suoraan tarjoilualustallle. Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä kerrosten väliin raparperihilloketta, kermavaahtoa ja viipaleiksi leikattuja mansikoita. Ripottele päälimmäisen kerroksen koristeeksi tomusokeria ja muutama kokonainen mansikka. Tarjoa heti.

Vinkkinä voidaan vielä todeta, että mikäli haluat kakkuun lisää rapeutta, ripottele marenkikuorrutuksen päälle ennen paistamista noin 100 grammaa mantelilastuja.

Britakakun täytettä voi muunnella. Kermavaahdon lisänä voi käyttää tuorejuustoa tai rahkaa ja mansikat voi korvata muilla marjoilla tai hedelmillä. Toimii loistavasti myös pelkkänä raparperi-britana ilman mitään lisäyksiä.

Ei kommentteja: