maanantai 29. syyskuuta 2014

Ostamisesta ja poistamisesta

Olen nyt kuukauden verran pitänyt kirjaa meiltä poistuneista ja meille tulleista tavaroista ja huomannut sen melko ongelmalliseksi monessakin kohtaa. Jos nyt ohitetaan sellaiset pikku jutut kuin "lasketaanko ennen tempauksen aloittamista ostetut ja maksetut tuotteet saapuviksi, jos ne tulevat vasta aloituspäivämäärän jälkeen". Isompi ongelma on tullut ns. käyttötavaroista kuten puhdistustuotteista ja kierrättämisestä. Esimerkkinä: wc:n ilmanraikastin loppuu ja korvaan yhden vanhan poistuneen ostamalla tarjoukseksesta kaksi uutta. Kaksi siksi, että ne ovat yhdessä ostettuna halvemmat kuin erikseen, nuukailija minussa käskee tehdä noin, koska siinä säätyy rahaa, mutta poistuvia tuotteita onkin sitten yksi vähemmän kuin saapuvia. Kierrättämisen suhteen olen joutunut miettimään sitä, että jos nappaan poistopussista ompelumateriaaliksi jonkin vaatteen ja teen siitä jotain uutta, saldo lienee plus-miinus-nolla, vaikka tuo yksi vaate mahdollisesti muuntautuu moneksi (esimerkiksi yhdestä t-paidasta syntyi useampia kestoja).

Päätin siis olla laskematta sen paremmin poistuneiksi kuin saapuneiksi noita tavaroita, jotka suurimmalta osaltaan jäivät eri muodossa huusholliimme. Sen sijaan ne osin kierrätykseen päätyneet vaatteet, joista suurin osa päätyi roskiin tai jonnekin muualle kuin meille laskin poistuneiksi. Vaikka olin alunperin ajatellut, että en niputa tuotteita, niin totesin, etten jaksa kirjata ylös jokaista muovikuppia tai lehteä, jonka poistan meiltä. Niinpä päätin ottaa käyttöön uudet säännöt, lehdet, muovikupit ja vastaavat niputan yhdeksi tavaraksi, vaikka niitä olisi miten monta, ja kirjaan kerran kuussa poistuneiksi, mikäli niitä kuukausittain tulee.

Ensimmäisen kuukauden saapuneet saldo näyttää 35 tavaraa ja poistuneet 63 tavaraa. Elon laskuopin mukaan siis 28 tavaraa vähemmän kuin aloittaessa. Ei ihan sitä yhtä per päivä, mutta melkein. Tiedän varsin hyvin, että tuota erotusta pienentävät erityisesti ebay hankintani ja kirpputorikierroksen saalis, mutta yritän petrata kovasti ensi kuussa. Ja siis ennen kaikkea olla ostamatta sitä kaikkea kivaa, mille onnistun kehittämään akuutin tarpeen sen nähdessäni.

Ei kommentteja: