perjantai 21. marraskuuta 2014

Carcassonne: pedot ja paimenet

Vaikka alankin vakaasti olla sitä mieltä, että Carcassonne-lehmä on jo lypsetty loppuun, oli silti aivan pakko ostaa tämä  yhdeksäskin lisäosa. Samalla tein päätöksen, että kymppi on sitten viimeinen lisäosa, joka meille muuttaa, jos joskus sellaisen saavat aikaiseksi - liika on liikaa lisäosissakin (tai ehkä vaan on järjetöntä haalia kaikki mahdolliset lisäosat, mitä peliin on saatavilla).
  
No, pedot ja paimenet meille nyt sitten muutti. Paketista löytyi tietenkin kasa uusia laattoja ja myös uusia tapahtumia. Tällä kertaa peliin lisätään lampaita paimentavia paimenia, kukkuloita ja viiniviljelmiä.


Jokainen pelaaja saa uuden paimenmeeplen, jonka voi pelata pellolle maanviljelijän sijasta. Kun paimen pelataan, pussista nostetaan laatta, jossa on 1–4 lammasta tai susi. Laumat kasvavat ja kasvaessaan tuottavat entistä enemmän pisteitä – mutta jos pussista nousee susi, se syö kaikki lampaat ja pelaajat jäävät pisteitä vaille.


Luostarien munkkien viihteeksi on tarjolla viinitarhoja. Viinitarhat tuottavat kolme lisäpistettä, mikäli ne ovat valmistuvan luostarin viereisissä ruuduissa. Jos luostari jää kesken, viinitarhoista ei ole mitään iloa.
 

Kukkulat ovat korkeampia seutuja eli laattoja, joiden alle piilotetaan toinen laatta. Ne paitsi poistavat pelistä salaa sattumanvaraisia laattoja laatanlaskijoiden harmiksi, myös auttavat tasatilanteissa. Jos siis kaupungissa on vaikkapa kaksi eriväristä meepleä, tavallisesti pisteet jaettaisiin, mutta jos toinen on kukkulalla, kukkulalla oleva saa pisteet yksin.

Käytännössä tätä ei vielä ole testattu, mutta pääsee ilman muuta kokeiluun seuraavassa Carcassonne-pelissä. Luultavasti muista lisäosista erikseen, kymppi-Carcassonnen kanssa. 

Ei kommentteja: