lauantai 10. tammikuuta 2015

Olisihan se pitänyt arvata...

Marraskuussa ihmettelin, että mitähän sitä sitten oikein keräisi, kun periaatteessa kaikki kokoelmat valmistuivat niin ettei mitään puutuvaa enää ollut. Ei tarvinnut edetä kuin joulukuun lopulle asti, niin tajusin laatikoissani majailevan vielä yhden vajavaisen kokoelman.

Tapani kun on ollut heitellä lompakostani sivuun 2€ kolikoita, mikäli ne siis ovat jotain muuta kuin tavallisia perus-eurosia. Olen naureskellut, että kyseessä on ehdottomasti viimeisin hätävarani eli kun kaikki muu on käytetty tahi kaupattu, niin sitten maitoa ja leipää ostetaan näillä. Eihän noita kovin paljoa ole eli en tiedä, että voisiko edes puhua kokoelmasta, kun rahojen nimillisarvo ei ole kuin muutamia kymppejä.

Joulukuussa päätin sitten käydä läpi nuo kolikot ja vilkaista, mitä siellä oikein on ja mitä puuttuu. Kolikoista oli osa ihan tavallisia ulkomaan kakkosia, pari ulkomaalaista erikoiskakkosta ja sitten näitä suomalaisia erikoiskolikoita. Tajusin omistavani melkein koko sarjan noita suomalaisia erikoiskakkosia, vain muutama puuttui, syystä tai toisesta niitä ei ollut tullut kierrosta vastaan. Ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa elämässäni päätin ostaa rahaa ja hankkia nuo puuttuvat kolikot kauppiailta. Lähinnä tuo epätoivo johtui Tove Jansson-kolikon puutteesta, sitä kun ei tuntunut tulevan vastaan mistään, vaikka miten koetin maksaa käteisellä kaikissa mahdollissa paikoissa ja tiestin sen olevan maailman laajuisesti melko tavoiteltu.

Toimituksen nopeudesta ei voi moittia, sillä tein tilaukseni 31.12. ja kolikot olivat minulla 5.1. ja välissä on sentään sekä arkipyhä että viikonloppu. Kyllähän noille kolikoille hintaa kertyi enemmän kuin nimellisarvo on, mutta sittenpähän voin todeta omistavani kaikki suomalaiset erikoiskakkoset. Jälleen kerran vetoan siihen, että kokonainen kokoelma on arvokkaampi kuin sen yksittäiset osat.


Epätoivoissani pistin sitten tilaukseen samantien kaksi noita Tove-kolikoita, postikulut kun olivat joka tapauksessa saman verran olipa kolikoita tilauksessa yksi tai kaksi.


No pari päivää sitten kävin läpi kakkostyöpaikkani kassan. Ihan sillä ajatuksella, että vaihdan itselleni jos jotain erikoisia löytyy. Olisihan se todellakin pitänyt arvata, että elämä näyttää pitkää nenää. Sieltä löytyivät alla olevassa kuvassa olevat kolikot eli yksi kappaletta valtiopäivät 150 vuotta kolikoita ja 2 Tovea.
 

Nyt mulla on sitten neljä noita Tove- kolikoita. Turha kai sanoakaan, että naureskelin Herra Kirjoitukselle tilausta tehdessäni, että nyt kun olen tehnyt tilauksen, niin ei kestä kauaa kun noita kolikoita alkaa tippua kierrosta eteeni. Mitä ilmeisimmin ennustukseni siis toteutuu. Katsotaan kuukauden kuluttua, omistanko siinä vaiheessa jo vähintäänkin tuplakappaleet noita ostamistani kolikoista. Otan ne joka tapauksessa sivuun, on sitten hädän hetkellä enemmän vara valita, mistä malttaa luopua.

Ei kommentteja: