keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Remonttireality 1.3 budjetti

Edelleenkään en ole mikään remontoinnin asiantuntija, mutta en silti malta jättää tilaisuutta käyttämättä ja olla kirjoittamatta muutamaa riviä hyvin oleellisesti remonttiin liittyvästä aiheesta eli rahasta ja budjetoinnista. Olen nuuka ja euroistani tarkka, joten halusin jonkinlaisen summittaisen rungon sille, miten paljon olemme remonttiin valmiit sijoittamaan. Se johti sitten tuolla jo aiemmin kerrottuihin kompromisseihin, kuten siihen, että tapetit eivät saaneet maksaa yli 80€ rulla, vaikka mitään varsinaista ehdotonta euromääräistä rajaa ei ollutkaan määritelty.

Tarkkaa, eurolleen selvää kulumäärää ei ole edelleenkään selvillä, koska osa kuiteista katosi remontin tiimellyksessä ja homma meni arvioinnin puolelle. Olimme ennakkoon kuvitelleet, että suurin menoerä olisivat ns. isot asiat eli maalit, tapetit ja työ. Tokihan ne tekivätkin suurimman osan menoista, mutta yllättävän isoksi muodostui pienten ennakoimattomien menojen osuus. Esimerkiksi tapetinirrotusliisteri, joka oli välttämättömyys, jotta tapetit saatiin järkevästi pois, mutta jota oli ajateltu käytettäväksi vain kahdessa huoneessa, mutta tarvittiinkin kaikissa huoneissa lisäsi kustannuksia reilulla satasella.

Suurin yllätys budjetissa kuitenkin oli se kaikki pikkusälä eli mattopuukot, niiden vaihtoterät, pensselit, telat, hiomapaperit jne sekä verhotangot, säleverhojen kiinnikkeet, ruuvit, naulat ja kaikenmoiset nippelit ja nappelit. Niihin emme alunalkaen olleet ymmärtäneet huomioida euroakaan ja nopealla laskulla kuiteista niihin taisi kaikkineen upota yli 250 euroa. Harva se päivä Herra Kirjoitus ilmoitti käyneensä Terrassa ja ostaneensa jotain parin kympin edestä... Kaikki tuo oli välttämätöntä tai lähes välttämätöntä. Jokusen kympin olisi voinut säästää, jos olisi huolehtinut siitä, että telat eivät pääse kuivumaan käytön jälkeen ja että pensselit ovat paitsi kunnollisia myös tulevat kunnolla pestyiksi. Se osa kuluista menee siis ihan oman typeryytemme ja tietämättömyytemme piikkiin.

Ei kommentteja: