maanantai 26. lokakuuta 2015

Kankaiden laatu ja nukanpoistaja

Kankaiden laatu - tai oikeastaan sen huononeminen menneistä ajoista - on yksi lempiaiheistani. Hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa kehiin tämä kansainvälisyyden huipentuma. Paita, jonka ostin keväisellä teneriffan matkalta. Siis suomalainen osti virolaiselta myyjältä englantia puhuen Espanjassa paidan, joka oli tehty Italiassa. Olen toki käyttänyt paitaa paljon, mutta siitä huolimatta pakko myöntää, että olen enemmän kuin hiukan ärsyyntynyt siitä, että paita on puolessa vuodessa nukkaantunut todella rumaksi. Eihän se toki paljon maksanut, vain vitosen, mutta siitä huolimatta odottaisin vaatteen kestäävän käytössä hiukan enemmän kuin muutaman kuukauden.

Minulla on ollut jo useamman vuoden (en edes yritä arvailla kauanko, koska aika on niin äärimmäisen kuluvaista) ajan kaapissani nukanpoistaja, jota minun on pitänyt kokeilla. Koskaan ei vielä vain ole tullut sellaista tilannetta, että ihan tosissaan olisin joutunut sen kaivamaan esiin. Nyt päätin kokeilla, josko siitä olisi apua pelastamaan paitaa käyttökelpoiseksi. Jos pelastaminen ei onnistu tai paita menee nukanpoistossa pilalle, voi sen sitten siirtää seuraavalle asteelle. Paidan malli on jokatapauksessa sellainen, että otan siitä kaavat ja yritän tehdä itse jotain vastaavaa.

Ensimmäisessä kuvassa paita kuluneimmalta kohtaa eli mahan päältä ennen nukan poistoa.


Jälkimmäisessä kuvassa sama kohta nukanpoiston jälkeen.  Eron varmaan huomaa, vaikka kangas onkin kuvissa eri suunnasta kuvattu. Tuli tuossa huomattua sellainen asia, että jos päästää vaatteensa tällaiseen kuntoon kuin tämä paita oli, niin nukan poisto ei olekaan enää mikään pikkujuttu. Käytin puoli iltaa kyseisen paidan siistimiseen ja jouduin toteamaan senkin, että nukanpoistaja on melkoinen patterisyöppö. Sain käytettyä yhteen paitaan vähän käytetyt ladatut akut ja aivan uudet patterit, vasta kolmannet akut (joissa oli enemmän virtaa kuin noissa ensin mainituissa) riittivät viimeistelemään työn. Nuo kahdet ekat siis simahtivat kesken työn ja sekin tuli huomattua, että puoli tyhjillä akuilla ei kannata hinkata, siitä ei tule kuin paha mieli.

Paita on nyt kuitenkin huomattavasti siistimpi kuin ennen nukanpoistoa, joten sen kanssa ehkä kehtaa mennä vielä ylihuomenna lainalapsen synttäreille. Seuraavalla kerralla pitää vaan ymmärtää tarttua toimeen hiukan aikaisemmin. Koska yleensä pyykin silityksen, viikkaamisen ja poislaittamisen yhteydessä poimin sivuun ne, joista on sauma ratki, nappi irronnut tai jotka muuten kaipaavat huoltoa, pitänee varmaan seuraavalla kerralla nostaa samaan kasaan myös muutama pahimmin nukkaantunut vaate ja suristella niistä nypyt pois siinä samalla kertaa, kun hoitelee nuo muut korjaukset. Tällä tavoin vaatevarasto pysyisi ehkä hiukan siistimpänä vähän pidempään.


Ei kommentteja: