keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Lokakuun nuukailuvinkki: malta ja kytistä

Tämänkertainen nuukailuvinkki on opiksi ja ojennukseksi itselleni, miksei toki muillekin.

Nuo kolme sanaa "malta ja kytistä" toimivat oikeastaan varsin monella tasolla. Ensimmäiseksi tietenkin sen suhteen, että jos jotain haluaa, kannattaa malttaa sen aikaa, että on saanut säästettyä rahat sitä varten eikä ostaa luotolla tai osamaksulla. Välttämättömyydet on tietenkin asia erikseen, mutta sellaiset tavarat, jotka eivät ole välttämättömiä kannattaa käsitellä maltilla läpi. Maltilla myöskin niin, että nukkuu vähintäänkin yhden yön yli hankinta päätöstä tehdessään - jos kyse on isosta asiasta, niin sitten viikonkaan miettimisaika ei ole paljon. Siinä voi sitten harkita, onko juuri tuo tuote kaikilta ominaisuuksiltaan sellainen, mitä tarvitset ja haluat, ja miten paljon kompromisseja kannattaa tehdä.

Malttamisen voi myös yhdistää nykyiseen nopeaan tavara- ja mallikiertoon, jos ei ole äärimmäisen tärkeää saada sitä viimeisintä mallia, niin ei tarvitse kovinkaan pitkään odotella, kun edellisen saa jo melkoisen hyvillä alennuksilla. Sama pätee tietenkin vaatteisiin, koska nykyään on joka sesongin jälkeen alennusmyynnit, kun tavara vaihtuu toiseen parin kuukauden välein. Toki odottamisessa on se riski, että juuri sitä haluttua tavaraa ei ole omassa koossa säilynyt alennusmyynteihin asti, mutta samalla voi harjoittaa itsensä psyykkaamista sen suhteen, että jos kyseinen tavara ei enää ole siellä, se ei ollut sinulle tarkoitettu. Lisäksi voi myös olettaa, että kyseinen tavara päätyy kohtuullisen pian kirpparille, josta sen voi sitten käydä poimimassa mukaansa huomattavasti edullisemmin kuin kaupasta.

Sama kytistystaktiikka toimii kirppistelyjen suhteen, jos vähänkään mietityttää, kannattaa jättää tavara odottamaan seuraavaa päivää ja hakea se vasta sitten. Jos se juttu odottaa sinua edelleen kirpparilla, se oli sinulle tarkoitettu. Jos tavara ei enää ole myynnissä, se ei ollut sinulle tarkoitettu. Kun vuoden päästä kysytään, niin aika harvaa noista ostamatta jätetyistä tavaroista edes muistaa enää.

Kun hautaa "kaikki mulle nyt heti"- ajatukset jonnekin oikein syvälle ja malttaa katsella ja odottaa, voi tehdä todellisia superlöytöjä. Onhan se totta, että koti olisi mukavampi, jos kaikki olisi valmiina nyt just heti, mutta siitäkin huolimatta kytistäminen kannattaa. Hyvänä esimerkinä voin kertoa viimeisimmästä Naamakirja-kirpputori löydöstäni. Eräs henkilö antoi ilmaiseksi Sini-tuotteen Ruuuviton- sarjan hyllyjä pari kappaletta (Sitä samaa sarjaa, jota meillä on jo vessapaperiteline. Hän antoi ne, koska ne eivät pysyneet kiinni heidän uusissa laatoissaan, jotka olivat matat ja röpelöpintaiset - nuo kun toimivat vain sileällä ja kiiltävällä pinnalla). Olin jonossa kolmantena ja lupauduin jo ostamaan samaan ketjuun tulleelta toiselta myyjältä hänellä myynnissä olevan  samanlaisen hyllykön. Kyselin kuitenkin vielä tuolta ensimmäisten tuotteiden lahjoittajalta, kun hän muutti tarjouksen niin, että nopein hakija saa, että oliko hyllyköt jo haettu. Kukaan aiemmista varaajista ei ollut noutanut niitä, joten pomppasin autoon ja hain ne meille.

Olisin toki voinut ostaa nuo kulmakorit Prismasta jo kuukausi sitten, mutta kun jäin miettimään niiden kallista hintaa ja kestävyyttä, niin ne jäivät kauppaan. Nyt sitten sain kiitoksella viidenkymmenen euron arvoiset kulmakorit ilmaiseksi  - toki hyvällä tuurilla oli osuutta asiaan, mutta myös sillä, että jaksoin kytistää niitä, enkä heti rynnännyt ostamaan. Olisin voinut vaikka ostaa sen myynnissä olleenkin, jos en olisi näitä ilmaisia saanut, sillä vitosen hinta 25€ tavarasta ei ollut mielestäni paljon. Kytistäminen olisi siis kannattanut siinäkin tapauksessa.

Ei kommentteja: