maanantai 16. marraskuuta 2015

Pesutuvan gestapo

Pienet asiat ovat usein ne, jotka aiheuttavat suurimmat harmit. Niin nytkin. Saimme putkiremontin yhteydessä taloyhtiöön uuden pesukoneen ja kuivausrummun. Kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, että kun käytetään yhteisiä koneita, niin ne myös puhdistetaan käytön jälkeen. Vaan kun tuntuu olevan... epäselvää siis. Koneet jätetään miten sattuu; kuivausrummun nukkasihti on täynnä nöyhtää, hanat auki, turvakytkimet päällä jne.

Joku muu aloitti sen kirjoittamalla varauslistaan valituksen aiheesta, ja myönnetään, minä jatkoin, koska kuivausrumpu oli minunkin pesutupavuoroni tullessa paskainen. Näin siitäkin huolimatta, etten edes käytä kuivausrumpua. Olen sen verran ilkeämielinen, että haluan todellakin saada kiinni sen tolvanan, joka käyttää pesutupaa miten sattuu.

Herra Kirjoitus nauroi ja totesi, että olemme perustaneet pesutuvan gestapon selvittääksemme, kuka tuo laiskuri on. Olkoon vaikka Stasi tai KGP, mutta minusta se on reilua kaikkia kohtaan, että jos saa kuivausrummun puhtaana käyttöön, jättää sen puhtaana myös seuraavalle. Lisäksi en ymmärrä, miksi meidän pitäisi maksaa huoltoyhtiölle sellaisesta, joka kuuluu normaaliin yhteisten asioiden hoitoon ja jokaisen pesutupaa käyttävän velvollisuuksiin - elämässä kun oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuudet.  Ei ole ilmaista lounasta.

En ole koskaan asunut talossa, jossa olisi ollut oma talonmies, mutta sillä mielikuvalla, mikä minulla on vanhojen hyvien aikojen talonmiehistä ja ennen kaikkea heidän vaimoistaan, voisin kuvitella, ettei kovin kauaa kestäisi kun tässäkin talossa saataisiin kuri ja järjestys voimaan myös pesutuvassa. Näen sieluni silmin talonmiehen rouvan ripittämässä pesutuparikkureita. Myönnetään, minusta se olisi suorastaan hauskaa, näin siitäkin huolimatta, että talonmiehen ja talonmiehen rouvan moite voisi toisinaan kohdistua myös minuun itseeni.

Jos siis käy niin onnettomasti tai onnellisesti, että tuo pesutuvan väärinkäyttäjä saadaan kiinni, niin voin hoitaa talonmiehen rouvan roolin ja kertoa, mitä mieltä me muut pesutuvan gestapon jäsenet olemme moisesta käytöksestä. Voisin samalla kehottaa joko toimimaan yhteisten sääntöjen mukaan taikka ostamaan omat koneet, joita voi käyttä miten sattuu. Ensiksi aion kuitenkin harrastaa perinteistä lappuviestintää ja tulostaa pesutuvan oven sisäpuolelle "rakas naapuri"-lapun tekstillä: "Käytitkö kuivausrumpua? Muistitko siivota nukkasihdit?"

Ei kommentteja: