torstai 3. joulukuuta 2015

Lisää lautapelejä

Lahjoin itseäni hankkimalla vuoden peliksi vuonna 2015 valitut pelit. Tällä kertaa hankintapaikkana oli Anttilan nettikauppa (olisin ostanut tavaratalosta, mutta siellä hyllyt olivat tyhjät). koska Anttilan nettikaupan hinnat olivat huokeammat kuin pelikauppojen.

Paketissa oli siis New York 1901, Port Royal ja Huhupuheita. Näistä viimeksi mainittu on mielestäni suora kopio Scribblish-pelistä, ja pitkään harkitsin sen ostamista, mutta päätin sitten kuitenkin ostaa, kun tuota Scribblish-peliäkään ei meiltä löydy. Tämän pelin ajatuksena on kaikessa yksinkertaisuudessaan vanha kunnon lasten leikki "rikkinäinen puhelin" paperille muunnettuna. Eli ensimmäinen piirtää kuvan tietystä lauseesta, kuvasta tms., seuraava pelaaja näkee vain kuvan, josta kirjoittaa tekstin, tämän tekstin perusteella seuraava piirtää taas kuvan jne.

Port Royal on pienen pakkauksen korttipeli. Merirosvojen Karibialle sijoittuvassa pelissä kerätään vaurautta ja yritetään saada kokoon pisteitä ostamalla kortteja ja suorittamalla tutkimusmatkoja. Pelissä pääsee kokeilemaan onneaan. Säännöt ovat melko yksinkertaiset ja korttien toiminnot on helppo muistaa. Strategiatkaan eivät ole kovin syvällisiä tai haastavia. Korttipelissä on aina tuuria mukana. Tuuripitoisuuteen voi vaikuttaa, riskejä ei ole pakko ottaa, mutta jos riskinotto onnistuu, se palkitaan hyvin. Kilpajuoksua tavoitetta kohden. Suoraan toisia pelaajia ei voi kiusata. Pelin voittaa, kun saa 12 pistettä kasaan.


New York 1901 on helppo, hyvännäköinen ja toimiva peli. Pilvenpiirtäjien kultakausi New Yorkissa – kaupunkiin kohoaa aina vain korkeampia pilvenpiirtäjiä. Jopa aikaisemmin rakennettuja pilvenpiirtäjiä puretaan, kun tilalle halutaan rakentaa uudempia ja uljaampia. Rakennuttajat keräävät tietysti mainetta ja kunniaa tekosistaan. Pelilauta kuvaa pientä aluetta Manhattanilla. Korttelit on tarkoitus täyttää pilvenpiirtäjillä. Vuorolla on kaksi vaihtoehtoa: hankkia maata ja rakentaa, tai tuhota vanhoja rakennuksia ja rakentaa. Pelilauta on jaettu erivärisiin tontteihin. Maan hankkiminen tarkoittaa sitä, että pelaaja valitsee jonkun neljästä saatavilla olevasta tonttikortista ja merkitsee sitten työläisellään laudalta yhden korttia vastaavan tontin – jokaista korttia kohden on useita tontteja, joista valita. Sen jälkeen pelaaja saa rakentaa yhden pilvenpiirtäjän aiemmin hankkimilleen tonteille.

Pilvenpiirtäjät on jaettu pronssisiin, hopeisiin ja kultaisiin, ja aluksi on aloitettava pronssisista. Pilvenpiirtäjien koko ja muoto vaihtelee ja mitä isompi pilvenpiirtäjä, sitä enemmän siitä saa pisteitä, mutta toisaalta sen vaikeampaa sen pelaaminen on, kun tontteja tarvitaan ainakin kaksi, jos ei useampiakin. Peli päättyy, kun kortit loppuvat eli tontit alkavat olla täynnä, tai kun joku pelaajista saa lähes kaikki pilvenpiirtäjänsä rakennettua. Lopussa tulee vielä lisäpisteitä laudan tiettyjen katujen hallinnasta ja bonuskortista, joka palkitsee jostain tietystä saavutuksesta. Nämä bonukset vaihtelevat pelistä toiseen.

Ja kuten kuva todistaa, myös Kunnas kokoelmani sai täydennyksen: Kesä Koiramäessä-kirjan.


Myös Kalevala korun joulukoristesarjan Pupu Isoloikka sai kodin meiltä.

Ei kommentteja: