maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kylmäruusuja ja liituruusuja

Testailin ensimmäistä kertaa sytykeruusujen värjäämistä väriliiduilla. Vinkki jonka olen netistä lukenut moneen otteeseen, mutta koska minulla ei ole ollut liituja, en ole voinut sitä testata. Nyt kävin hankkimassa pari kourallista liidunpätkiä materiaalipankista, josta niitä saa edullisesti ja testasin niitä käytännössä. Noin kiloon jämäkynttilöitä sekoittelin viitisentoista liidunpätkää. Ensimmäiseksi sain havaita, että erilaiset liidut sulivat eri tavoin, toiset eivät millään ja toiset samantien. Olin valinnut liidut pelkästään värin perusteella enkä yhtään ajatellut niiden erilaista käyttäytymistä sulattaessa. Ensi kerralla osaan valita sitten värin lisäksi myös materiaalin perusteella.

Liituväri on melkoisen intensiivinen, mikä saattoi kyllä osin johtua siitäkin, että en pihistellyt liiduissa, kun en ollut varma, miten paljon niistä väriä irtoaa. Kokeilin sekä oranssia että turkoosia.


Samasta osoitteesta liitujen kanssa olen onnistunut hankkimaan myös lisää violetin sinisiä munakennolevyjä. Kaksi ensimmäistä sain äidiltä, joka oli joskus ostanut yhden munasatsin sellaisessa pakkauksessa. Noita on siis aina kaksi per pakkaus ja kupit ovat matalampia kuin normaaleissa munakennoissa.


Nämä näyttivät tavallisiin ruusuihin verrattuna jotenkin kylmiltä ja viluisilta, joten ristin ne saman tien kylmäruusuiksi. Näistä ei ole yhtään stearinoitua versiota vielä, mutta uskoisin niistä tulevan ihan nättejä kun käyttää joko parafiinia tai värjäämätöntä steariinia. Vertailun vuoksi kuvassa myös tavallisista munakennoista tehtyjä ruusuja.




Samalla kertaa kun tein noita liituvärjättyjä ruusuja, rapsuttelin kattilaan myös loput huulipunajämät ja sain aikaiseksi pussillisen violettiin vivahtavan punaisia ruusuja, joista ei ole kuvaa. Kaikkiaan yhden iltapäivän "paistosession" aikana syntyi taas parisen sataa ruusua neljässä värissä. Se neljäs väri oli kattilaan edelliskerrasta jääneistä jämistä syntynyt ruskeanpunertava, eikä siitäkään ole kuvaa.

Ei kommentteja: